Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Nordmakedoniens och Albaniens EU-förhoppningar fick sig en törn - Frankrike vill inte ta in nya medlemsländer - Rinne är besviken

Från 2019
Uppdaterad 18.10.2019 21:22.
Två män viftar med Nordmakedoniens, Albaniens och EU:s flagga.
Bildtext Under presidentvalskampanjerna i Nordmakedonien i april 2019 kunde man se människor vifta med Nordmakedoniens och Albaniens flaggor samt med EU-flaggan.

Albaniens och Nordmakedoniens förhoppningar om att bli EU-medlemmar i framtiden fick sig i en törn vid EU-toppmötet. EU-länderna lyckades inte enas om att inleda förhandlingar med de två länderna på västra Balkan.

Bryssel

Trots sju timmar av nattliga diskussioner lyckades EU-ledarna inte enas om huruvida det är dags att inleda förhandlingar med de två Balkanländerna.

Det är främst Frankrike som bromsar EU:s utvidgningsplaner. President Emmanuel Macron är i det här skedet inte beredd att inleda förhandlingar med vare sig Nordmakedonien eller Albanien.

Nederländerna och Danmark delar Frankrikes skepsis vad beträffar Albanien.

Reformer efterlyses i Skopje och Tirana

Problemen med korruption och rättsliga frågor - i bland annat Ungern och Rumänien - är en bidragande orsak till Frankrikes reserverade inställning.

Frankrike vill se fler reformer i Nordmakedonien och Albanien innan man är beredd att glänta på dörren för länderna.

Många EU-ledare är besvikna över att EU:s utvidgning skjuts upp

Kritiker varnar har varnat för att en hårdnackad inställning till EU:s utvidgning kan ge näring åt nationalistiska strömningar i en region som har en knepig och konfliktfylld närhistoria.

Nordmakedonien gick efter en lång dragkamp med Grekland med på att ändra sitt namn för att undanröja hinder för ett framtida medlemskap.

Många EU-ledare är besvikna över att beslutet om en ytterligare utvidgning av unionen skjuts upp.

Europeiska rådets ordförande Donald Tusk och kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker sade i dag att det är ett misstag att ge Albanien och Nordmakedonien kalla handen.

Också tillträdande kommissionsordförande Ursula von der Leyen talar för att inleda förhandlingar med Nordmakedonien och Albanien. Hon påpekar dock att förhandlingar inte är en garanti för ett framtida medlemskap.

Finland har i egenskap av ordförandeland jobbat för att förhandlingar ska kunna inledas med länderna.

Antti Rinne hade hoppats på en lösning för Nordmakedonien och Albanien

Statsminister Antti Rinne är nu besviken.

Han beklagar att det gick så att Albanien och Nordmakedonien inte kan kallas till förhandlingar, och han sade i dag att han hoppas att EU-länderna inom några månader kan enas i frågan.

- En mycket stor majoritet av medlemsländerna har sagt ja: "Ja, ni hör till hör till det europeiska sammanhanget, ni hör till den europeiska unionen".

Antti Rinne, Donald Tusk, Jean-Claude Juncker
Bildtext Antti Rinne, Donald Tusk, Jean-Claude Juncker
Bild: EPA-EFE/OLIVIER HOSLET

Möjliga EU-medlemmar

  • De länder vars medlemskapsförhandlingar med EU nått längst är Serbien och Montenegro. EU kräver fortfarande omfattande reformer innan medlemskapet kan beviljas. EU-kommisionen har meddelat att inträde kan ske tidigast 2025.
  • Turkiet - medlemskapsförhandlingarna inleddes 2005. Förhandlingarna framskrider ytterst långsamt på grund av att politiken i Turkiet utvecklats i en mer reaktionär riktning under president Recep Tayyip Erdogan.
  • Albanien och Nordmakedonien kallas enligt EU-jargongen kandidatländer, men deras medlemskapsförhandlingar har inte inletts.
  • Bosnien-Hercegovina och Kosovo har bägge ett långvarigt samarbete med EU och de klassificieras enligt unionen som potentiella kandidatländer. Bosnien-Hercegovina har lämnat in en medlemskapsansökan till EU 2016.
  • Island lämnade in en medlemskapsansökan till EU 2009, men 2013 meddelade Island att landet avbryter förhandlingarna och strävar inte i nuläget efter ett medlemskap. Majoriteten av islänningarna motsätter sig ett EU-medlemskap.

Källor: Europeiska rådet, AFP

Diskussion om artikeln