Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

CKP: Kriminell liga tog kreditlån på hundratusentals euro med hjälp av förfalskade personuppgifter

Från 2019
En skylt med polisens logo som föreställer ett svärd med det finska lejonhuvudet. Previd logon ses texten "Polis" och "Centralkriminalpolisen"
Bildtext Centralkriminalpolisens logotyp.
Bild: Lehtikuva

Centralkriminalpolisen har utrett en omfattande internationell bedrägerihärva där flera finansieringsbolag och ett internationellt kreditkortsbolag har vilseletts att bevilja lån och kreditkort till över 40 personer och skumma företag.

CKP misstänker att utländska EU-medborgare - bland annat från Sverige, Danmark och Estland - har registrerat sig vid magistraten som finländska medborgare.

Sedan har de finländska personuppgifterna använts för att öppna bankkonton i kriminellt syfte.

Skadorna uppgår till 725 000 euro. En del av de misstänkta personerna har bott i Finland.

– Gärningsmännen har med de finska personuppgifterna ansökt om snabblån och kreditkort och bildat bolag som de lyckades registrera i Patent- och registerstyrelsens handelsregister med hjälp av förfalskade handlingar. Förfalskade löne- och arbetsintyg har också tillverkats, berättar undersökningsledaren, kriminalkommissarie Mikko Laaksonen från Centralkriminalpolisen.

Föreningar har hackats i jakt på medlemslistor

Myndigheterna har också hittat spår av dataintrång mot olika finska föreningar och sällskap.

I vissa fall har bland annat medlemslistor och annat skyddat material laddats ner från sidorna. Föreningarna, som är runt 10 till antalet, är medvetna om intrången. Polisen vet inte om föreningarna i fråga kontaktat sina medlemmar.

Vid förundersökningen har polisen beslagtagit många kredit- och bankkort, bankhandlingar, ett stort antal datatekniska apparater och nästan 20 000 euro i kontanter.

Pengar ska också ha överförts till utländska konton.

Svårt att få tag på de misstänkta

Hittills har allt som allt 30 anmälningar om brott registrerats i härvan. Brotten har begåtts mellan slutet av 2016 och sommaren 2017.

Brottsrubriceringarna är bland annat grovt bedrägeri, grovt dataintrång, skattebedrägeri och förfalskning.

Polisen i Finland har de senaste åren i samarbete med bland annat banker och magistraten upptäckt att det gjorts försök att starta upp liknande verksamhet som man nu utreder.

Att ställa någon till svars är komplicerat eftersom de misstänkta kanske inte befinner sig i landet längre.

– Att från andra länder få enskilda personer hit för att svara vid en finsk straffprocess är både utmanande och dyrt och fallen leder ofta till att utredningen avbryts, förklarar Mikko Laaksonen.

Åklagaren tar ställning till materialet under hösten.

Diskussion om artikeln