Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Eldupphöret i Syrien bröts bara timmar efter avtal mellan USA och Turkiet

Från 2019
Uppdaterad 18.10.2019 15:37.
Den syriska gränsstaden Rads al-Ain brinner. På bilden syns staden på långt avstånd och svart rök som stiger upp från den.
Bildtext Häftiga eldstrider bröt ut i den syriska gränsstaden Ras al-Ain bara 13 timmar efter att USA och Turkiet kom överens om ett kort eldupphör.
Bild: imago images/Xinhua/ All Over Press

Häftiga eldstrider bröt ut på fredag morgon i den kurdkontrollerade nordsyriska gränsstaden Ras al-Ain, bara 13 timmar efter att USA och Turkiet kom överens om ett fem dagar långt eldupphör. Kurderna borde enligt avtalet lämna över hela gränsområdet till Turkiet, men det har de ingen avsikt att göra.

Journalister på plats nära Ras al-Ain rapporterar om häftig skottlossning, maskingevärseld och granatdueller mellan turkiska styrkor och kurdiska försvarare.

Tjock rök steg upp över staden medan marken skakade av explosioner tidigt på morgonen, uppger ögonvittnen i den turkiska gränsstaden Ceylanpinar, som ligger på synhåll mitt emot Ras al-Ain.

Oberoende observatörer bekräftar också uppgifterna om att fem civila dödades i en turkisk flygattack nära Ras al-Ain.

Ras al-Ain har varit Turkiets främsta mål ända sedan invasionen i nordöstra Syrien inleddes för drygt en vecka sedan. Turkarna har flera gånger hävdat att staden reda har intagits, men kurderna har skickat förstärkningar och bjuder tills vidare på hårt motstånd.

Kurderna anklagar Turkiet för fortsatta granatattacker över gränsen som bryter mot eldupphöravtalet och en talesman inne i staden försäkrar att försvararna inte kommer att ge upp och att de inte har fått order att retirera.

- Så här långt har vi inte hört något, men det verkar som om de (turkarna) vill utföra en massaker med hjälp av detta avtal, säger talesmannen Mervan, som betraktar eldupphöravtalet som en "förolämpning" mot kurderna.

Turkiska militära styrkor och en koalition bestående av syriska väpnade grupper har visat en skamlig nonchalans för civila liv

― Amnesty International

Turkiet gick på torsdagen med på ett fem dagar långt eldupphör för att ge kurderna tillfälle att lämna ett vidsträckt gränsområde där Turkiet planerar att upprätta en buffertzon för flera miljoner syriska flyktingar.

USA lovade att hjälpa till med denna tvångsevakuering, men ingen tycks ha frågat eller brytt sig om vad kurderna anser om att ge upp sitt eget land.

Den kurdiska kommendören Mazloum Kobani sade på torsdag kväll att kurderna respekterar avtalet, men enligt honom gäller överenskommelsen endast ett 120 kilometer brett område från Ras al-Ain till en annan närbelägen gränsstad, Tel Abyad.

Turkarna har däremot talat om att överta hela gränsområdet österut - ett 440 kilometer långt gränsavsnitt från floden Eufrat och staden Kobani ända fram till den irakiska gränsen.

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan hotade på fredag eftermiddag att återuppta offensiven i full skala på tisdag.

- Om löften hålls senast på tisdag kväll, så kan frågan om skyddszonen lösas. Om det misslyckas så kommer operationen att fortsätta genast då det 120 timmar långa eldupphöret över, hotade Erdogan.

Det är oklart hur Ryssland och den syriska regeringen i praktiken förhåller sig till invasionen även om de i princip har fördömt Turkiets intrång i Syrien.

Både ryska och syriska regeringsstyrkor har strömmat in i kurdiska områden, särskilt till de strategiskt viktiga städerna Kobani, Manbij och provinshuvudstaden Raqqa och frågan är om Turkiet vågar angripa dessa städer under rådande omständigheter.

Karta över södra Turkiet och norra Syrien.
Bild: Yle

Det förblev också oklart vad som skall hända med de tusentals medlemmar av terrorgruppen IS, som antingen har flytt i kaoset eller fortfarande hålls kvar i interneringsläger i kurdiska områden.

Turkiet har lovat att ta hand om dem, men det tror ingen på eftersom de flesta lägren ligger djupt inne på kurdiskt område, utanför Turkiets planerade "skyddszon".

Det finns dessutom klara bevis på att Turkiets bundsförvanter, pro-turkiska syriska rebeller, har frigett många fängslade jihadister och till och med upptagit en del av dem i sina led.

IS har samtidigt trappat upp sina attacker mot kurdiska styrkor och jihadisterna har också fritagit internerade familjemedlemmar i nordöstra Syrien.

Amnesty har bevis på turkiska krigsförbrytelser

Människorättsorganisationen Amnesty International anklagade på fredagen Turkiet och de pro-turkiska rebellerna för krigsförbrytelser, utomrättsliga avrättningar och andra olagliga attacker.

Enligt kurdiska uppgifter har minst 218 civila dödats sedan Turkiet inledde sin invasion förra veckan.

- Turkiska militära styrkor och en koalition bestående av syriska väpnade grupper har visat en skamlig nonchalans för civila liv, säger Amnesty.

- Det finns klara bevis på urskiljningslösa attacker mot bostadsområden, inklusive attacker mot hem, bagerier och en skola.

Amnesty citerar bland andra ett vittne från Röda Halvmånen som deltog i räddningsarbetet efter en turkisk flygattack mot en skola den 12 oktober.

- Jag kunde inte se om de var pojkar eller flickor eftersom deras kroppar var så svarta, de såg ut som stenkol, berättade ögonvittnet.

Amnesty bekräftar också medieuppgifter om att den kända kvinnliga kurdiska politikern Hevrin Khalaf och hennes livvakt sköts ihjäl av medlemmar av den så kallade Syriska Nationella Armén, SNA, som har utbildats och finansierats av Turkiet.

Amnesty säger sig också ha bevis på två andra andra fall av utomrättsliga avrättningar. Även FN har noterat alla dessa fall och varnat Turkiet för att de kan betraktas som krigsbrott.

Källor: AFP, Reuters, Amnesty International

Diskussion om artikeln