Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Utan Niklas Strömstedt skulle Christer Björkman ännu sälja t-skjortor

Från 2019
Niklas Strömstedt porträttbild
Bildtext Niklas Strömstedt började karriären i Ulf Lundells band.
Bild: Mattias Edwall

En gång i tiden var han den perfekta svärmorsdrömmen med långt mörkt hår och ett snällt ansikte som fick en intellektull krydda av de mörka glasögonen. Då han gick med i Ulf Lundells band var han som ett lamm i vargflocken. Men småningom började de egna hitlåtarna också att komma.

Det enda som gav honom ens en smula tuffhet var guldtanden som glimmar till ibland då han skrattar. Den fick han då han föll med ansiktet rakt ner på isen då han spelade ishockey som tolvåring.

Vi träffas i Stockholm en tidig kväll i juni. Niklas Strömstedt har jobbat hela dagen och vill ha något att äta.

Han leder sin cykel tålamodigt från en plats till en annan ända tills vi hittar en lämplig restaurang på Söder som verkar litet lugnare med tanke på radioinspelningen.

Eftersom han själv har jobbat som programledare är det möjligt att han förstår mina krav eller också är han bara en artig och trevlig artist utan några som helst divaleter. Det är antagligen en kombination av båda två.

Inga genvägar till framgång

Man kunde lätt tro att han som artist är född med silversked i munnen men faktum är att han har jobbat hårt för att nå framgång.

- Om du skall bli en artist med längre livslängd finns det inga genvägar.

De artister som Strömstedt nämner då jag ber om exempel är Tomas Ledin, Magnus Uggla, Eva Dahlgren, Orup och Mauro Scocco.

För den här typen av artister gäller det enligt Strömstedt att uppfinna sig själv igen. Gör man föreställningar gäller det att sätta in sina låtar i olika sammanhang och klä dem på olika sätt och vårda sin låtkatalog.

- Det finns så många som inte vill spela sina gamla hitlåtar för att de tycker att det är tråkigt och det tycker jag att är fel mot publiken, det är som att förakta sig själv, säger Strömstedt.

Man kan säga att det egentligen var av en slump som Strömstedt kom in i popbranschen.

Han började som diskjockey på det populära diskoteket Atlantic i Stockholm i slutet av 70-talet.

Det hände ofta att artisterna kom med en så kallad lackskiva och bad honom spela den för att höra hurudant soundet var och samtidigt se publikens reaktion.

Han kommer ihåg en kväll då Björn och Benny från Abba kom med en låt direkt från studion som de ville att han skulle spela. Det var Voulez-Vouz.

Det var också via bekanta som han kom med i Ulf Lundells band och medverkade på tre skivor och tre stora turnéer.

Gav Björkman en superstart

Sina första låtar skrev Strömstedt som tonåring och det var Ted Gärdestads första skiva som gav honom inspiration.

Idag har han över 600 låtar som är registrerade och bland dem finns till exempel den melodifestivalsvinnare som blev Christer Björkmans genombrott.

Det är så här för de flesta låtskrivare att det är samma gamla skit som kommer om och om igen men så kan det dyka upp något annorlunda och då skall man vara beredd att ta tag i det genast

― Niklas Strömstedt om låtskrivandet

Och att han blev artist var också en lite annorlunda historia enligt Strömstedt.

Det var i början av 90-talet som Strömstedt turnerade med Rocktåget tillsammans med Lisa Nilsson och Tomas Ledin.

Bland de som sålde t-skjortor fanns en person som var helt galen i schlager. När det var efterfester kunde han sjunga gamla melodifestivallåtar i timmar.

Tillsammans med Tomas Ledin bestämde Strömstedt att de måste få den här schlagernarkomanen att delta i Melodifestivalen så de skrev några låtar som de lämnade in och en av dem var Idag är en annan dag som Strömstedt gav till Björkman.

- På SVT var de ju jättesura på mig för det var jag som sjöng på den version som vi lämnade in men jag sade att det är Björkman som skall sjunga den. Och så gick det och det blev ju Björkmans port in till hela tävlingen och arrangmangen som han nu har jobbat med i många år, berättar Strömstedt.

I stora tävlingen, Eurovision Song Contest, gick det inte så bra och låten blev näst sist.

Den olyckliga brevbäraren

Det är sällan han har skrivit låtar på beställning för andra artister men Byns enda blondin är ett undantag. Sven-Ingvars var i studion och behövde en låt till och det frågade om Strömstedt hade något lämpligt på gång.

- Jag hade länge haft den här brevbäraren som är olyckligt kär i tankarna. Då jag fick den här förfrågan skrev jag hela låten på en halvtimme. Jag kom ju på en liten gliring till Tomas Ledin i texten som jag tyckte att hade en otroligt tur just då jag skrev låten, berättar Strömstedt och skrattar.

I låten sjunger man i refrängen om att brevbäraren hämtar post till de olika personerna som bor i byn och sist kommer en tipsvinst till Ledins.

Men det lär finnas ett dubbelt budskap i det hela för hans exfru Efva Attlings morfar, som också hette Ledin och var släkt, var chef för tipskontoret.

Draken i grottan

Strömstedt kan sitta i veckor och spela utan att det händer något men sedan plötsligt kan det dyka upp något som han fastnar för.

Då börjar han att jobba vidare på den melodin som han i 99 % av fallen gör först, innan texten kommer.

- Det är så här för de flesta låtskrivare att det är samma gamla skit som kommer om och om igen men så kan det dyka upp något annorlunda och då skall man vara beredd att ta tag i det genast.

- Ibland kan också hända att hela låten kommer på en halvtimme, säger Strömstedt.

Han tycker att Benny Andersson har beskrivit låtskrivandet på ett bra sätt.

- Du vet att det bor en drake in en grotta men den visar sig väldigt sällan. Om man vill se draken så måste man ju sitta där och vänta på att den skall visa sig. Lite så är det att skriva låtar.

Fotbollen gav stor hit

År 1994 tog Svenska bollförbundet kontakt med Strömstedt och frågade om han kunde skriva en låt åt fotbollslandslaget som skulle spela med i VM i USA.

Han berättade det här för kollegerna Anders Glenmark och Orup som genast hade blivit vansinnigt avundsjuka på att just han hade fått det här fina uppdraget.

Det som gjorde mig förbannad var att våra barn blev indragna i det här och man skrev sådant som inte stämde

― Niklas Strömstedt om mediernas övertramp

Strömstedt ville inte komma på kant med sina medmusiker som han då uppträdde med ibland. Dessutom ansåg han att det var bra att vara ett lag som skriver en låt åt ett annat lag.

Från vänster Anders Glenmark, Orup eller Thomas Eriksson som han heter på riktigt och Niklas Strömstedt
Bildtext Glenmark, Eriksson, Strömstedt.
Bild: Kjell Ekholm/Yle

Tack vare att Sverige vann brons blev också låten När vi gräver guld i USA en enorm hit och starten på Glenmark, Eriksson, Strömstedt. Deras första album var också fyllt av hitlåtar och alla bidrog med material.

- Enda regeln var att det måste vara nyskrivna låtar. Ingen fick komma släpande med något som legat i byrålådan, säger Strömstedt.

I tänderna på medierna

Men privat har det ibland varit en berg- och dalbana för Niklas Strömstedt.

I mitten av 90-talet blev det klart att hans fru, Efva Attling, hade ett förhållande med Eva Dahlgren och skvallerpressen i Sverige gick över alla tänkbara gränser för att få nytt material.

Niklas pappa, Bo Strömstedt, hade själv en gång i tiden varit chefredaktör på Expressen men det som hände i fallet Attling/Dahlgren gick långt över alla pressetiska gränser.

- Det som gjorde mig förbannad var att våra barn blev indragna i det och man skrev sådant som inte stämde. Då Efva och Eva åkte på semester till Thailand låg man utanför hotellet i buskarna och tog bilder av dem. Det slutade ju med att tidningarna blev anmälda för pressetiska rådet, säger en upprörd Strömstedt.

Men då vi börjar prata gitarrer får han en helt annan glimt i ögat. Det visar sig att han för några dagar sedan har kommit över en gammal Fender Telecaster som många anser att är den bästa rockgitarren.

- Den är 66 år gammal och det var tack vare en bekant som söker efter gamla gitarrer. Han hittade den någonstans ute i världen och jag har berättat för min fru att gitarrsamlingen nu är utökad med ett exemplar, säger Strömstedt.

Fokus på Niklas Strömstedt på Arenan samt i Yle Vega lördag 19/10 kl 13.03 samt repris onsdag 23/10 kl 20.03

Niklas Strömstedt - ett liv i skuggan av sina egna hitlåtar

Programmet är inte längre tillgängligt

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln