Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Solsidans sjätte säsong är här - karikerat, knasigt och föredömligt kort

Från 2019
Uppdaterad 21.10.2019 09:44.
Alex, Anna, Mickan och Fredde sitter vid ett bord och ser rakt mot kameran. Bakom fönstret står Anette och Ove och vinkar.
Bildtext Hej hej! Här kommer Alex, Anna, Anette, Ove, Mickan och Fredde igen!
Bild: Pär Bäckstrand / Jarowskij Sverige AB

Fem säsonger och en långfilm var inte tillräckligt, så nu kommer ännu en säsong av Solsidan (och ytterligare två till är på gång). Eftersom serien varit en enorm kommersiell framgång är det förståeligt att man vill hålla liv i det hela. Men håller konceptet?

Alex, Anna, Mickan och Fredde är redo för nya pinsamheter.
Den sjätte säsongen av Solsidan börjar ungefär ett och ett halvt år efter Solsidan filmen från 2017.

Fredde (Johan Rheborg) vill göra en exit och ta ett sabbatsår, Mickan (Josephine Bornebusch) möter sin gamla mobbare och Alex (Felix Herngren) och Anna (Mia Skäringer) är återförenade efter separationen. Anna erbjuds nu också en stor filmroll.

Anna (Mia Skäringer) och Alex (Felix Herngren) ligger tillsammans i sängen.
Bildtext Anna (Mia Skäringer) och Alex (Felix Herngren) tar ett veckoslut på tumanhand men det blir inte helt som de tänkt sig.
Bild: Jarowskij Sverige/Yle

Och var lugna, Ove (Henrik Dorsin) och Anette (Malin Cederbladh), är fortfarande sjukt påträngande. Nu har de även Lill-Mauritz i släptåg, Freddes halvbror.

En ny grannfamilj flyttar också in men Eric (Peter Apelgren) och Suzy (Katia Winter) Kenneby väcker inte odelad förtjusning.

Mickan (Josephine Bornebusch) och Fredde (Johan Rheborg) står i dörren och ser förvånade och lite skrämda ut.
Bildtext Alltså, vem är det där? Mickan (Josephine Bornebusch) och Fredde (Johan Rheborg) är inbjudna på brain sallad till de nya grannarna. Det betyder mingel, mat och föreläsning.
Bild: Jarowskij Sverige / Yle

Efter att ha sett fem av de tio nya avsnitten märker jag att jag saknat Alex velande och Annas ifrågasättande, Mickans och Freddes lyxliv och Oves totalt hämningslösa beteende.

Livet på Solsidan är fortfarande så absurt att man baxnar. Och man bara vill se mer av det.

Fredrik Skavlan möter Mickan (Josephine Bornebusch) på en
Bildtext Självaste Fredrik Skavlan medverkar i ett avsnitt. Och Mickan vill imponera på honom.
Bild: Jarowskij Sverige AB

Varför lockar Solsidan?

Solsidan är på ett plan en satir över livet på gräddhyllan.

I fokus står Mickans och Freddes självupptagna framfart som ständigt krockar med verkligheten. Alex och Anna utgör inte direkt en kontrast, men de står åtminstone med ett ben i verkligheten.

Solsidan bygger också på igenkänning. Vi känner igen oss i personernas osäkerhet, deras statusjakt och deras desperata kamp för att upprätthålla kulisserna.

I den sjätte säsongen blir det här allt tydligare.

Fredde bär på en rädsla för att bli omsprungen av de yngre finansvalparna och Mickan försöker desperat dölja sin osäkerhet.

Anna Svensson (Mia Skäringer) är på filminspelning och är klädd i en 1700-tals klänning och talar med fiktiva regissören (Josef Fares).
Bildtext Anna (Mia Skäringer) har fått en filmroll, regissören är Josef Fares. manhand men det blir inte helt som de tänkt sig.
Bild: Jarowskij Sverige / Yle

Anna har alltid sett sig som annorlunda - den som kommer utifrån - men inte heller hon förmår erkänna att hon numera tillhör den privilegierade gruppen. Och Alex som aldrig verkar kunna säga nej.

Och så har vi Ove och hans fru Anette och deras knusslighet och, som det verkar, totalt omedvetna arrogans som alltid lyckas överträffa ens vildaste fantasi.

Ove (Henrik Dorsin) och Anette (Malin Cederbladh) är klassföräldrar och står vid ett föräldramöte och röstar för att barnen skall sälja grillkryddor.
Bildtext Förstås vill alla föräldrar sälja grillkryddor för barnens klassresa, speciellt när Ove och Anette övertalar dem.
Bild: Jarowskij Sverige / Yle

Solsidan levererar också direkt. Vi behöver aldrig vänta särskilt länge på en punchline. Ännu roligare blir förstås skämten, när vi känner igen karaktärerna och kan ana oss till hur de kommer att reagera. Varje avsnitt är dessutom kort, ungefär 22 min, så allt är upplagt för ett frosseri i pinsamheter.

Vi skrattar åt invånarna på Solsidan för att deras liv fortfarande är karikerat och överdrivet, en glassig fantasi.

Och så är det ju alltid roligare att skratta åt andras svagheter, än att se sig själv i spegeln.

Programmet är inte längre tillgängligt

Rättelse: Johan Rheborgs namn korrigerades den 21.10.2019 klockan 9.44.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln