Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Protesterna i Katalonien tvingar La Liga att skjuta upp El Clasico – Barcelona och Real Madrid måste komma överens om nytt datum snabbt

Från 2019
Luka Modric och Lionel Messi i närkamp.
Bildtext Luka Modric och Lionel Messi i närkamp under en El Clasico.
Bild: Rodrigo Jimenez / EPA-EFE / All Over Press

Det spanska fotbollsförbundet meddelar att tungviktarmötet mellan FC Barcelona och Real Madrid inte kommer att spelas nästa vecka. Det på grund av de våldsamma protesterna i regionen. Men Real Madrids förslag att flytta matchen till huvudstaden skjöts ner.

Det är bland andra Marca och BBC som rapporterar om beskedet. Enligt det spanska förbundet måste klubbarna enas om en ny matchdag före måndag kväll, annars slår förbundet fast ett datum för matchen.

La Liga har föreslagit att matchen skulle spelas den 7 december.

Enligt Marca hade Real Madrid velat flytta matchen till Madrid, men det gick förbundets tävlingskommitté inte med på.

Protesterna mot den spanska centralregeringen fick sin början tidigare i veckan som en motreaktion till att Spaniens högsta domstol dömde flera katalanska separatistledare till långa fängelsestraff.

Demonstranterna har bland annat tänt eld på bilar och förhindrat trafiken till flygplatsen samt hindrat tåg från att avgå. Polisen har drabbat samman med demonstranterna i flera repriser.

Det är inte första gången som fotbollen hamnat i mitten av tvisten mellan de katalanska separatisterna och Spaniens regering. Då Katalonien ordnade folkomröstning om självständighet tvingades Barcelona spela matcher inför tomma läktare.

La Liga har också tidigare hotat med att utesluta FC Barcelona och lokalrivalen Espanyol från ligan ifall Katalonien blir självständigt.

Diskussion om artikeln