Lappningsmaterial för tänderna är endast första hjälpen - ska inte ersätta tandläkarbesök i Pargas
Tandvårdscentralen i Pargas lade upp en informationstext på sin webbsida om att personer med icke-akuta besvär kan köpa tillfälligt lappningsmaterial från apoteket. Det fick flera Pargasbor att undra om de i fortsättningen måste lappa sina tänder själva.
Men så är inte fallet försäkrar ledande tandläkare Aura Kirvelä.
- Vi har heller inte mer rusning än vanligt, även om det kan verka så eftersom telefonköerna har varit långa den senaste tiden, säger Kirvelä.
Men varför uppmanas då Pargasbor att köpa lappningsmaterial för sina tänder?
Barbro Mattsson-Salminen som är ansvarig munhygienist på Pargas tandcentral säger att det är en sorts första hjälpen för tänderna.
- Om en plomb lossnat och tanden därför spricker är det inte ett så akut ärende att man behöver få en akuttid. Men om tanden har spruckit kan den bli vass och man kan skära sig på den. Därför är det bra att köpa lappningsmaterial för att skydda tanden och tungan tills man får en tid hos tandläkaren, berättar Mattsson-Salminen.
Kirvelä försäkrar att det inte är kris på tandcentralen bara för att man uppmanar Pargasborna att ta hand om sina tänder.
- Vi har full bemanning på läkarsidan, men en till munhygienist hoppas vi att vi kunde få hit, säger Kirvelä.
Om man har ett akut problem kan man få en tid redan samma dag, men om problemet är mindre akut, får man en tid inom tre veckor.
Icke-akuta ärenden är till exempel att en plomb eller en liten bit av tanden lossnat. Lappningsmaterialet ska alltså skydda den skadade tanden tills man besöker tandläkaren.
Som att lägga plåster på tanden
- Det är inte märkvärdigare än att lägga ett förband på ett sår. På samma sätt skyddar man tanden från bakterier, säger Mattsson-Salminen.
- Många är obekväma med att peta i sin egen mun, men man behöver inte vara det. Munnen är en del av kroppen och man kan själv ta hand om den på samma sätt som man tar hand om resten av kroppen, säger Kirvelä.
Man försöker åtgärda de långa telefonköerna så att Pargasborna snabbt kunde få rådgivning och svar på sina frågor.
- Den långa telefonkön skulle bli kortare om folk skulle följa våra instruktioner. För akuta problem som svår värk, svullnad, svårigheter att gapa eller svälja och hög feber, då ska man ringa mellan åtta och nio på morgonen och få en akut tid. Men för att allt ska gå så smidigt som möjligt borde alla som inte har akuta problem vänta med att ringa till efter klockan nio på morgonen, säger Kirvelä.
På apoteket har lappningsmaterial gått åt
Carita Törnroth är farmaceut på Pargas Apotek. Hon säger att det gått åt en hel del lappningsmaterial.
- Vi har sålt lite mer än vanligt nu de senaste veckorna då folk har hört om det här och kommit in och frågat om vi verkligen säljer lappningsmaterial för tänder, berättar Törnroth.
- Men det här är ju ingen ny grej, sådant här har funnits länge, tillägger Törnroth.
Pargasbor är ändå skeptiska
Men de Pargasbor Yle Åboland talat med verkar ändå inte helt övertygade.
Tiina Åstrand säger att hon hellre besöker en privat tandläkarmottagning och får en tandläkartid genast än att behöva vänta någon vecka och under tiden lägga på skyddande lappningsmaterial själv.
Hon tycker att det känns osäkert att börja peta i munnen själv, främst på grund av hygienen.
- Hur vet jag att det inte blir några bakterier under det jag själv lappar, undrar Åstrand.
Heikki Jäykkä har inte hört att man kan köpa lappningsmaterial på apoteket, men han tänker att han kanske kunde prova om han verkligen måste.
Else-Maj Lehtinen är mycket skeptisk till att lägga lappningsmaterial på sina egna tänder.
- Jag tycker att man genast ska få besöka tandläkaren och inte behöva fundera på det själv.