Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Teater: I tider av spektakulärt presidentskap framträder en skön motvikt - Mauno Koivistos liv sätts upp på scen i hans älskade Täkter

Från 2019
Uppdaterad 21.10.2019 12:26.
President Koivisto (Matti Raita) i samtal med den ryska storledaren (Tanja Ljungqvist)
Bildtext President Koivisto (Matti Raita) i samtal med den ryska storledaren (Tanja Ljungqvist).
Bild: Chris Senn

Vem var Mauno Koivisto egentligen? Täkters ungdomsförening gör ett sympatiskt försök att ringa in bygdens egen son i en balanserad tidsteckning där den lilla människan ges utrymme.

Scengestaltning av historiska personer eller fiktiva stormän är ingen ny företeelse. Shakespeares krönikespel och tragedierna om Macbeth och Kung Lear är några nära besläktade exempel.

Inom västnyländsk teaterproduktion finns i färskt minne gestaltningen av marskalk Mannerheim, patronen Hjalmar Linder, för att inte glömma storsatsningen på Okänd soldat vid Harparskogslinjen på Hangö udd sommaren 2017.

Stora möten med stora män

Det är inte lika vanligt att man vågar sig på att gestalta en nationell storman i ett så nära tidsperspektiv att hustru och barn ännu sitter på första parkett under premiären.

Men Täkterborna har via sin ungdomsförening, ett produktionsteam och en aktiv producent (Kerstin Karlberg) låtit framföra en historisk tidsteckning genom pjäsen Mauno Koivisto –Täkters president utan att darra på manschetterna.

Efter en lite märklig och illa fungerande metadramatisk inledning mejslades bilden fram av en ambitiös och högst mänsklig president mitt i ett omvälvande världspolitiskt läge.

Den som förväntade sig privata avslöjanden eller skandaler fick vänta förgäves.

På sitt älskade fritidsställe Hemmings i Täkter som införskaffades i början av sjuttiotalet, sysselsatte sig Finlands president främst med att ro, cykla, hugga ved och köra traktor.

Presidentparet eller deras alteregon tar sig en cykeltur i lokala landskap. (Matti Raita och Sanna Hietala).
Bildtext Presidentparet eller deras alteregon tar sig en cykeltur i lokala landskap. (Matti Raita och Sanna Hietala).
Bild: Chris Senn

Det här under tider av Sovjetunionens fall, medlemsansökningen till EU och Saddam Husseins framfart i Mellanöstern.

En pjäs som också är film

På scenen framträder en lite klichéartad grupp med jordnära Täkterbor och ett rikt galleri av tidens stora världsledare som Gorbatjov och Brezjnev som gestaltas främst i parodisk form.

Den pedagogiska pjäsen har många komiska inslag, men utan att beröva huvudkaraktären sin välförtjänta värdighet.

Nyinspelade filmer och fotografier, några dokumentära, presenterar presidentparet i lokala landskap bland vida fält och skogar under skiftande årstider, men också Kreml i all sin prakt.

Presidentparet fick hälsa på många lustiga personer, åtminstone i Täkterbornas skildring.
Bildtext Presidentparet (Matti Raita och Sanna Hietala) fick hälsa på många lustiga personer, åtminstone i Täkterbornas skildring.
Bild: Chris Senn

Det är en praktisk, platsspecifik och illustrativ scenografi (Petri Horttana). De retroliknade suggestiva filmsekvenserna används också som direkta dubbelexponerade parallellscener, där speciellt Martin Bahne som Mauno Koivisto tillför pjäsen värme och ömhet.

Det här vid sidan om Matti Raita som gestaltar de andra två presidentupplagorna, inte sällan med en ungdomlig twist.

Mauno Koivisto, liksom hustrun Tellervo (Sanna Hietala och Malin Sundström) förekommer nämligen i tre upplagor, två på scenen och en på filmduken.

Under pjäsens gång transformeras presidentparet växelvis till Täkterborna Magnus från Vassböle och Taina Kuusisto. Ett bitvis lite förvirrande och ifrågasatt grepp.

Bilden av människan Tellervo bakom den officiella rollen tecknas mindre märkbart och tydlig, detsamma gäller dottern Assi, vilket är synd.

Presidenten kommer på kaffe

Den kronologiska handlingen drivs framåt i episodiska scener med dialog som varvas med häpna bybors kommentarer och utrop.

Ordlösa scener där fokus ligger på stämningsskapande rapsodiska tidsskildringar genom ljudeffekter, rörelsekoreografier och rörlig bild, målas slutligen ett flerdimensionellt presidentporträtt som känns trovärdigt trots scener som snuddar till revy.

President Mauno Koivistos fritidsintressen synliggjordes tydligt i pjäsen
Bildtext President Mauno Koivistos fritidsintressen synliggjordes tydligt i pjäsen
Bild: Chris Senn

Det historiskt korrekta grundmanuset är skrivet av historikern Christoffer Holm, uppblandat med Täkterbornas minnen och skrönor av en president som oanmält kunde knacka på dörren och titta in för en kopp kaffe.

Presidentfamiljen har under processens gång bidragit med sin input och allt bidrar till autenticiteten. Pjäsen framförs i huvudsak på svenska med fungerande inslag på finska, ryska och engelska, liksom kombinationen av proffs och amatörer.

Sprickorna är få med bibehållen balans, vilket tyder på ett kommunikativt regigrepp (Ville Sandqvist).Det hindrar inte att scenerna stundvis känns aningen repetitiva.

En viktig bild av presidentskap

I skenet av det amerikanska spektakulära melodramatiska presidentskapet, faller ett mera lågmält, tryggt, eftertänksamt, vist och jordnära ledarskap väl ut.

Pjäsen synliggör vikten av att en nationell ledare också rent fysiskt fortsätter att känna in den lilla människans livsmiljö och villkor. Dagens politik som förs med fullspäckade kalendrar kunde säkert må gott av lite mera utrymme för reflektion.

En president som hugger ved och skidar bevarar markkontakten och utvecklas knappast så snabbt till en fjärmad tyrann med hybris.

Dramakomedin Mauno Koivisto – Täkters president spelas fram till den 5.12 på Ingbohed i Täkter.

Mauno Koivistos liv på scenen i Täkter

12:32