Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Hundratals haverier och tiotals vrak – fartygsöden utanför Märkets fyr visas nu som film i Österbotten

Från 2019
Uppdaterad 21.10.2019 13:20.
Bild på en fyrlykta på havsbottnet.
Bildtext Storbrottens fyrlykta på havsbottnen där den har stått i 97 år.
Bild: Micke Tilja

Under hundra års tid har Märket varit platsen för hundratals haverier och det slutliga ödet för tiotals fartyg och sjömän. För en del av fartygen känner man till vad som hände men för andra är det ännu ett mysterium.

I filmen Haveriernas Märket dyker ett filmteam under ytan för att besöka några av dessa fartyg. Den nya filmen som är producerad av Finlands fyrsällskap berättar närmare om historien och ödena för fem utvalda fartyg.

– I filmen kommer vi att se de vrak som vi anser är de intressantaste, säger Pekka Väisänen, producent och turnéansvarig på Finlands fyrsällskap.

Ett gäng dykare med kamerautrustning har besökt bland annat fyrskeppet Storbrotten, som sjönk år 1922, samt fraktfartyget Irma som försvann år 1968 och hittades först i år. Nu visas den tvåspråkiga filmen på filmduken runt om i landet på sin traditionella höstturné.

Bild på en fyr på en ö.
Bildtext Märkets fyr har sett tiotals haverier i 134 år där den står på den låga klippan på Ålands hav.
Bild: Pekka Väisänen

Pekka Väisänen har rest till över hundra orter i Finland, stora som små, för att visa filmen. Nu är det Österbottens tur och på lördagen den 19 oktober besöker man både Korsholm och Kristinestad.

Finlands farligaste vattenområde

Märkets fyr är belägen i Ålands hav vid inloppet till Bottniska viken. Den ligger på en karg plats. Det stormar ofta och området mellan Märkets fyr på den finländska sidan och Understens fyr på den svenska sidan, är smalt.

– Märkets havsområde är kanske det farligaste i Finland och där har inträffat många olyckor. Dessa vrak är otroligt spännande att se och vi har samlat mycket fint filmmaterial, säger Väisänen.

Väisänen förklarar att de även fått tillgång till filmmaterial från ubåten S-2 som tillhörde den sovjetiska Östersjöflottan. I dag är det förbjudet att dyka i området, men man lyckades filma innan förbudet trädde i kraft.

"Vi har haft tur"

Filminspelningen började i maj i år och fem månader senare var filmen klar. Väisänen säger att fyrsällskapet har bra kontakt med finländska och svenska dykare som hjälpt till med arbetet. Men de har också haft tur.

– Precis när projektet drog igång så kom nyheten om att de hittat fraktfartyget Irma. Därför har vi lyckats få färskt material därifrån, säger Väisänen.

Trots det ambitiösa projektet har det inte varit många personer involverade i arbetet. Dykarna hade även material från tidigare vilket var till en stor fördel.

Jag tror att hela familjen kan njuta av de färggranna bilderna. Det är så spännande att se dykarna på femtio meters djup.

― Pekka Väisänen

– Det är regissören och jag som är med, och såklart våra dykare. Men sist och slutligen är det ett litet team bakom det hela, säger Väisänen.

Vackert och färgrikt

Den 43 minuter långa filmen riktar sig till många intressegrupper. Allt från fyrintresserade till dykare och vänner av havsarkeologi. Väisänen tror att filmen även kan intressera den yngre generationen.

– Jag tror att hela familjen kan njuta av de färggranna bilderna. Det är så spännande att se dykarna på femtio meters djup, säger Väisänen.

bild på en fyr i solnedgång.
Bildtext Märkets fyr på Ålands hav ligger vid gränsen mellan Finland och Sverige.
Bild: Pekka Väisänen

Det är fritt inträde till filmen men fyrsällskapet ordnar produktförsäljning i samband med filmföreställningen, detta för att stöda verksamheten. Inkomsten från försäljningen går bland annat till renoveringen av Märkets fyr.

– Med hjälp av inkomsterna kan vi renovera dessa unika platser. Man kan säga att vi har räddat bland annat Märkets fyr från att förfalla, säger Väisänen.

Här kan du se trailern till filmen.

Fyrsällskapets höstturné:
19.10.2019 - Korsholms kulturhus klockan 15.30
19.10.2019 - Kristinestad, Bio Dux klockan 18:00
8.11.2019 - Karlebys stadsbibliotek klockan 10:30
10.11.2019 - Jakobstad, Tobaksmagasinet klockan 17:00

Artikeln har rättats den 20 oktober 2019 klockan 9.54: Märkets fyr ligger i Ålands hav, inte i Bottenhavet som det felaktigt stod tidigare.

Diskussion om artikeln