Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Mamman till en av de omkomna beväringarna i Skogbyolyckan: ”Jag önskar att den unga föraren skulle få fortsätta med sitt liv”

Från 2019
Uppdaterad 18.10.2019 17:05.
Ett grönt militärfordon på en asfalterad väg i närheten av ett järnvägsspår.
Bild: Marica Hildén / Yle

Att rättsprocessen mot beväringen som körde olycksfordonet fortsätter i hovrätten har väckt starka känslor. Biträdande riksåklagare, Jukka Rappe, säger att han fått mycket feedback efter sitt val att överklaga den friande domen.

Karlebybon Annika Lassila är en av de omkomna beväringarnas mamma. Hon skulle vilja att rättsprocessen kring olyckan skulle ta slut. Enligt Lassila är andra anhöriga av samma åsikt.

– Jag önskar att den unga föraren skulle få fortsätta med sitt liv. Han kommer att bära med sig tillräckligt under resten av hans liv, säger hon.

Lassila menar att rättsprocessen knappt har någon innebörd för de anhöriga, eftersom man som sörjande lever en dag i taget hur som helst. Hon är orolig för den unge beväringen som körde olycksfordonet.

– Jag är väldigt ledsen för hans skull, han har verkligen inte kört framför tåget med avsikt. Som mamma tänker jag att det skulle ha kunnat vara min egen son som kört fordonet den morgonen.

Det skulle ha kunnat vara min egen son som kört fordonet den morgonen

Olyckan inträffade den 26 oktober 2017 när ett militärfordon kolliderade med en rälsbuss i Skogby. Tre beväringar omkom och elva personer skadades i olyckan.

Tingsrätten friade fordonets förare från alla åtal, bland annat för tre fall av dödsvållande, men biträdande riksåklagare valde att överklaga beslutet till hovrätten.

Tidigare i veckan startades en namninsamling mot att rättsprocessen inte ska fortsätta.

Biträdande riksåklagare har fått mycket respons

Enligt Jukka Rappe, biträdande riksåklagare, har tingsrätten tolkat händelseförloppet korrekt, men åklagarmyndigheten är av annan åsikt vad gäller slutsatserna.

– Jag går inte igenom det här i offentligheten. Om jag nu skulle säga något, skulle det kunna tolkas som att åklagaren vill påverka rättsprocessen genom publicitet.

JUKKA RAPPE valtionsyyttäjä, Valtakunnansyyttäjänvirasto
Bildtext Biträdande riksåklagare Jukka Rappe.
Bild: Markku Pitkänen / YLE

Rappe säger att han fått mycket respons via e-post efter att han valde att överklaga domen.

– Responsen har handlat mycket om till exempel försvarsmaktens ansvar. I förundersökningen undersöktes det noggrant. För att bli dömd för något brott måste det finnas en laglig grund att basera det på. Nu kunde man inte hitta något sådant.

– Försvarsmakten har rikligt med egna föreskrifter, bland dem har inget hittats som skulle peka på att något fel begåtts. Om någon hittar något sådant skulle jag vara intresserad.

Nätadressen förvånade inte Rappe.

– Det finns allt möjligt på internet. Det är förståeligt att den här mycket tråkiga händelsen väcker diskussion.

Professor i straffrätt: Föraren borde inte dömas till straff

Enligt Matti Tolvanen, professor i straffrätt, är fallet exceptionellt besvärligt och komplicerat. Han förstår båda sidorna.

– Tröskeln är hög för att inte åtala när det gäller dödsvållande. Och åklagarmyndighetens uppgift är att söka linjer för en rättspraxis, så att man från det här kan få förhandsavgöranden.

Tolvanens sympatier är ändå hos den åtalade föraren och offrens anhöriga. Enligt honom var tingsrättens beslut att förkasta alla åtal, motiverat och förståeligt.

Tröskeln är hög för att inte åtala när det gäller dödsvållande

Han säger att något liknande fall inte funnits i Finland. Det närmsta, enligt honom, är när en cyklist hamnade under en lastbil som svängde till höger.

Lastbilschauffören dömdes till böter för vårdslöshet i trafiken och dödsvållande, trots att det hade varit nästan omöjligt att upptäcka cyklisten.

Skogbyolyckan är likväl annorlunda och besvärligare. Borde föraren ha bett någon som satt bredvid om hjälp och litat på andrahandsinformation gällande synligheten.

– Om situationen är så att han inte kunnat agera på annat sätt, tillkommer inget straffrättsligt ansvar. Här står man inför ett besvärligt beslut.

Därför tror också Tolvanen att hovrätten kommer godkänna att ärendet förs till vidarebehandling.

Gällande en sak är Tolvanen absolut säker: Vare sig det går till hovrätten eller inte och vare sig den åtalade bedöms vara skyldig eller inte – han bör inte dömas till straff.

Text: Ari Vihanta och Minna Salomäenpää
Översättning och bearbetning till svenska: Markus Bergfors