Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Försäljningen av e-cigaretter rasar i Finland efter nyheter om amerikanska sjukdomsfall - ”Kunderna frågar om jag kommer att dö av ett bloss”

Från 2019
Uppdaterad 19.10.2019 10:33.
Person som röker e-cigarrett.
Bildtext Eftersom det finns så många olika slags apparater som används för e-rökning, och så många olika ämnen som röks, är det svårt att dra en allmän slutsats om elektroniska cigaretters effekter.
Bild: AOP

Nyheterna om de lungsjukdomar som tros vara kopplade till e-cigaretter i USA har skrämt upp kunderna här hemma. Finländska försäljare uppger att efterfrågan minskar och många frågar om hälsoriskerna.

Under de senaste åren har flera e-cigarettaffärer dykt upp i den finländska gatubilden. Nu lider de av brist på kunder.

Den dalande försäljningen beror på nyheterna från USA om flera döds- och sjukdomsfall i anknytning till e-cigaretter.

Enligt Sampo Somerma, som är försäljningschef på Finnvape i Helsingfors, har försäljningen minskat drastiskt. Han vill emellertid inte gå in på exakta siffror.

- Nog har det haft en inverkan, särskilt på nybörjare som nu inte vågar övergå från tobak till e-cigarett på grund av nyheterna, säger Somerma.

- Vi får många frågor kring vad det här handlar om, då det ältas om saken i media och om jag kommer att dö nu när jag tar ett bloss av min e-cigarett, säger Somerma.

Långt över tusen sjukdomsfall

Enligt USA:s nationella folkhälsomyndighet CDC har över 1 300 fall av lungskador förknippade med e-cigaretter uppdagats. Därtill har åtminstone 26 dödsfall registrerats.

De amerikanska myndigheterna misstänker att majoriteten av sjukdomsfallen har att göra med e-cigarettvätskor köpta på den olagliga marknaden, som innehåller det berusande ämnet THC. Enligt hälsomyndigheterna har en del patienter uppgett att de använt sig bara av nikotinprodukter.

Bild på en hylla med e-vätska.
Bildtext Enligt världshälsoorganisationen WHO är e-cigaretter obestridligen skadliga för hälsan och därför borde produkterna regleras.
Bild: Credit: William Graham / Alamy Stock Photo

Försäljare Jope Kaki på Vaperoom i Helsingfors uppger likväl att affärens försäljning minskat. Han tror att de hälsoskador som uppdagats i USA uttryckligen beror på olaglig kannabisvätska.

- Där används kannabisprodukter som späds ut med vitaminolja, och de lämpar sig inte att förångas överhuvudtaget. Därifrån härstammar hälsoproblemen, säger Kaki.

Enligt honom används e-cigaretter i Finland och Europa endast till det syftet som de är tillverkade för.

- De består endast av nikotin, tobaksmaksättning och basvätskan.

Än så länge har de amerikanska myndigheterna inte lyckats utreda vilken tobaksprodukt eller kemikalie som ligger bakom sjukdomsfallen.

"Ett lokalt problem"

I Storbritannien vid Nottinghams universitet har professor John Britton, som leder forskningscentret UK Center for Tobacco & Alcohol Studies, uppgett i måndags, att lungskador likt dem som upptäckts i USA inte har uppdagats i andra länder där e-cigaretter allmänt förekommer.

- Det handlar om ett lokalt problem, kommenterade Britton till nyhetsbyrån Reuters.

I USA har skandalen lett till att försäljningen av e-cigaretter sjunkit drastiskt. Enligt tidningen New York Post har försäljningen av vaporiserbara produkter som innehåller kannabis sjunkit till och med med 60 procent i en del delstater där användning av kannabis är tillåtet.

Många delstater i USA har på sistone helt förbjudit försäljningen av vätska för elektroniska cigaretter.

Texten baserar sig på Yle Uutisets artikel ”Sähkösavukkeiden myynti romahtanut Suomessa jenkkikohun takia – Asiakkaat kyselevät: "Kuolenko nyt, kun vetäisen sähkötupakasta höyryt?" av Mikko Leppänen.