Undantagstillstånd och utegångsförbud i Chiles huvudstad - dyrare metrobiljetter ledde till våldsamma kravaller med flera dödsoffer
Metrotrafiken ligger nere hela veckoslutet i Chiles huvudstad Santiago och militär patrullerar gatorna. Natten till lördagen utlystes undantagstillstånd och nattligt utegångsförbud i staden, efter att protester mot höjda biljettpriser hade urartat i omfattande kravaller och vandalisering.
Åtminstone tre personer har dött efter att en supermarket tändes på i Santiago i samband med de våldsamma demonstrationerna, uppger stadens borgmästare. Två personer brann till döds och en tredje dog senare i sina skador på sjukhus.
Lokala myndigheter har nu utlyst nattligt utegångsförbud i staden.
De från början fredliga protesterna på fredagen övergick rätt snabbt i kravaller.
Åtminstone 16 bussar brändes upp, ett dussintal metrostationer totalförstördes och nästan alla 164 metrostationer i Santiago vandaliserades. Det uppger nyhetsbyrån AFP.
Också byggnader som energibolaget Enels huvudkontor och ett stort bankkontor stacks i brand.
Demonstranter byggde barrikader runt om i staden och maskerade ungdomar gav sig på poliser med käppar, stenar och brännflaskor. Polisen svarade med tårgas och vattenkanoner.
På många håll visade invånare sitt stöd för demonstranterna genom att slå i kastruller och lock.
En prishöjning på sex cent blev den tändande gnistan
Demonstrationerna började för två veckor sedan, den 6 oktober, då gymnasie- och högskolestudenter gick ut och på gatorna för att protestera mot att metrobiljetternas pris skulle höjas från 800 till 830 peso under rusningstid. Det vill säga från 1,06 euro till 1,10 euro.
Biljettprisen i Santiago höjdes senast i januari i år. Höjningarna har motiverats med högre energipriser och den försvagade valutan.
Nästan hälften av Santiagos 6 miljoner invånare använder metron varje dag.
Under den senaste veckan har protesterna utvecklats till en bredare proteströrelse mot höga levnadskostnader i Santiago och demonstranterna kräver också reformer av allt från landets skatte- till pensionssystem.
Trots att Chile är ett av Sydamerikas rikaste länder så är inkomstklyftorna djupa. För de fattiga är höjningen av biljettprisen betydande.
Regeringen ger inte efter
Chiles transportminister Gloria Hutt sade på fredagen att prishöjningen inte kommer att dras tillbaka.
I ett radiotal senare på dagen uttryckte president Sebastián Piñera ändå sympati för dem som drabbas av prishöjningen och sade att man kommer att inleda en dialog för att hitta något sätt att lindra deras nöd.
Men de mer våldsamma demonstranterna beskrev Piñera som "kriminella".
- Den här lusten att ha sönder allting är inte en protest, det är kriminellt, sade Piñera och hotade de skyldiga med hårda straff.
Samtidigt utlyste Piñera alltså undantagstillstånd i Santiago för de kommande 15 dagarna och kommenderade militären ut på gatorna för att hålla ordning.
Källor: AFP, Reuters
Artikeln uppdaterad 20.10.19 kl 8:56 med uppgifter om flera dödsoffer.