Hoppa till huvudinnehåll

Sport

43 år lång väntan är över för KuPS – glädjefnatt i hela Kuopio efter kanonerna som säkrade efterlängtade guldet

Från 2019
Uppdaterad 19.10.2019 22:26.
KuPS firar sitt ligaguld.
Bildtext KuPS-spelarna firar sitt ligaguld.
Bild: Lehtikuva

På tre minuter avgjorde KuPS guldmatchen mot Inter. Ilmari Niskanen och Reuben Ayarna gjorde varsitt drömmål som numera har en given plats i klubbhistorien. När det gällde som mest säkrade KuPS guldet på snyggaste tänkbara sätt.

När Ari Lahti tog över som majoritetsägare i KuPS för tretton år sedan var det uttalade målet att föra laget tillbaka till toppen i finländsk fotboll.

Nu står Kuopioklubben högst upp och tittar ner på de andra. På lördagen säkrade KuPS sitt sjätte ligaguld genom tiderna.

Den här titeln är efterlängtad. En 43 år lång väntan på ett nytt guld tog nämligen slut efter 2–0-segern i seriefinalen mot FC Inter.

Ilmari Niskanen och Reuben Ayarna blev lördagens gigantiska, gula hjältar i Åbo. De prickade in varsitt drömmål som gör att hela Kuopio – både den stora tillresta KuPS-klacken och folkmassan som hade samlats i centrala Kuopio för att följa med dramatiken – har glädjefnatt.

– Det är helt otroligt. Vi slog alla konkurrenter, och vi spelade också en bra match i dag, säger Niskanen till Ruutu+.

Stor HJK-dominans – här är guldlagen på 2010-talet

Visade pondus

För två veckor sedan brände KuPS sin första matchboll. En hemmaseger mot FC Honka hade säkrat titeln, men KuPS tvingades nöja sig med ett kryss.

Därför blev säsongens allra sista match helt avgörande. Ett kryss var tillräckligt för tabellettan KuPS, en seger var det enda som skulle räcka för tvåan Inter.

KuPS-fans firar.
Bildtext En stor KuPS-klack fanns på plats i Åbo.
Bild: All Over Press

KuPS kom till den utsålda guldmatchen – över 9000 åskådare fanns på läktarna – med en stark höstform. Laget hade inte förlorat sedan i juli och visade pondus.

Gästerna hade en handfull ordentliga målchanser i första halvlek och försvaret lyckades dessutom hålla reda på Inters giftiga offensiva trio.

Avgjorde på tre minuter

Halvvägs var det ändå mållöst, och upplösningen på hela titelstriden kom i den sista halvleken.

Och när det väl avgjordes så small det bara till.

I den 51:a minuten tappade Inter bollen på egen planhalva, KuPS störtade framåt och Ilmari Niskanen fick bollen till vänster i straffområdet. Niskanen vände runt och prickade in 1–0 i bortre hörnet.

– Det är karriärens överlägset bästa känsla att få fira det här med våra underbara supportrar. De var vår tolfte spelare i dag, säger Niskanen.

Om Niskanens fullträff var snygg, var Reuben Ayarnas 2–0 några minuter senare en riktig pärla. Mittfältaren tog för sig och gick på skott från långt håll. Ayarnas distansavslut blev en kanon som satt i ena krysset.

På tre minuter punkterade KuPS titelmatchen. De sista ögonblicken av säsongen blev en defilering – och sedan bröt det stora segervrålet ut.

Vid sidlinjen kramade alla om tränaren Jani Honkavaara. Efter ett silver och ett brons krönte han sin tid i Kuopio med ett guld. Nu har Honkavaara gjort sitt i KuPS. En vackrare avslutning kunde han inte ha bett om.

KuPS Ilmari Niskanen firar.
Bildtext Ilmari Niskanen med pokalen.
Bild: All Over Press

Honka knep bronset

Bakom tätduon säkrade Honka bronset. Hemma i Esbo blev det en 3–0-seger mot IFK Mariehamn.

Ilves hade chansen att snuva Honka på bronset, men en 2–1-vinst mot HJK räckte inte. Honka och Ilves slutade på samma poäng, men bronset gick till Esbo tack vare bättre målskillnad.

Honka firar.
Bildtext Honka avslutade den övre slutserien med att ta full pott.
Bild: Lehtikuva

I den nedre slutserien vann HIFK hemma mot RoPS och säkrade förstaplatsen. FC Lahti spelade 0–0 mot SJK och tog den andra platsen till Europa League-slutspelet.

Redan degraderingsklara VPS avrundade säsongen med att slå KPV. Karlebylaget tvingas kvala för sin ligaexistens mot TPS nästa vecka.

Europa League-playoff och kval – så avslutas säsongen

Fotbollsligan, sista omgången:

Övre slutserien:
FC Inter–KuPS 0–2 (0–0)
Mål: 0–1 Ilmari Niskanen, 0–2 Reuben Ayarna.

Ilves–HJK 2–1 (0–1)
Mål: 0–1 Eetu Vertainen, 1–1 Jair (str), 2–1 Tiemoko Fofana.

FC Honka–IFK Mariehamn 3–0 (1–0)
Mål: 1–0 Macoumda Kandji, 2–0 Borjas Martin, 3–0 Arlind Sejdiu.

Nedre slutserien:
SJK–FC Lahti 0–0

HIFK–RoPS 2–0 (1–0)
Mål: 1–0 Sakari Tukiainen, 2–0 Joel Mattsson.

KPV–VPS 2–3 (1–1)
Mål: 0–1 Steven Morrissey (str), 1–1 Adam Vidjeskog, 2–1 Harri Heiermann, 2–2 Jerry Voutilainen, 2–3 Samu Alanko.

Diskussion om artikeln