Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Handbollförbundets träningschef: "Ola Lindgrens namn var högst på vår lista"

Från 2019
Ken Sirenius med damlandslaget.
Bildtext Ken Sirenius tror att Finland tar flera steg i rätt riktning under Ola Lindgrens ledning.
Bild: Jaani Lampinen / Yle

Det finländska handbollförbundet fick den tränare de önskade då det blev aktuellt att hitta en ersättare för Kaj Kekki. Under meriterade Ola Lindgrens ledning vill Finland spela i EM 2022.

Yle Sporten tog en pratstund med handbollförbundets träningschef Ken Sirenius för att utreda hur Ola Lindgren landade på positionen som blåvit landslagstränare.

När inledde handbollförbundet arbetet med att försöka locka Ola Lindgren till Finland?

– Vi gjorde upp en plan för båda landslagen vid årsskiftet. På herrsidan hade vi jobbat med Kaj Kekki i flera år och då det blev klart att han inte fortsätter var det läge att få en nystart på verksamheten.

– Då gjorde jag tillsammans med ett par andra tränare en analys av vad vi förväntar oss av den nya landslagstränaren. Målet var givetvis att ta följande steg då resultaten uteblivit. Vi gjorde en lista över möjliga tränare och högst på den var Ola Lindgrens namn. Arbetet att hitta en ny tränare började i januari.

Och vem kom på att Lindgren kunde vara den rätta lösningen?

– Det var jag som kom med förslaget. Med hjälp av lite kontakter i Sverige kollade jag upp vissa grundläggande saker kring Ola. Sedan tog jag kontakt i februari och vi började diskutera möjligheten att han skulle ta över landslaget.

Dickens damlag i en match mot BK-46 våren 2019.
Bildtext Ken Sirenius tränar även Dickens damer och är assisterande tränare för damlandslaget.
Bild: Kristian Karlsson/Yle

Hur lyckades du övertyga honom att skriva på ett kontrakt av modellen 2+2?

– Han var intresserad att ta över ett landslag på grund av sitt familjeläge i Sverige. Jag fick sälja vårt projekt med ett ungt och utvecklingsdugligt landslag som saknat resultat.

– Sen fick vi givetvis lösa den ekonomiska biten som jag ogärna talar om i allmänheten. Han fick komma med sina krav på landslagsverksamheten så att han anser den vara tillräckligt lockande.

– Vi fick vårt första val vilket jag är väldigt nöjd över. Nu hoppas jag att spelarna vågar ta ett kliv framåt och att vi får ett landslag som så småningom börjar prestera i tävlingsmatcherna.

Hurudan huvudvärk fick du då du hörde att Ola Lindgren skulle börja träna egyptiska klubblaget Al Ahly?

– Inte fick jag egentligen någon huvudvärk. Det var hela tiden klart att vi inte kunde erbjuda honom ett heltidsjobb. Det var meningen att han skulle bli sportchef för ett svenskt lag, ett jobb han skulle sköta 2–3 dagar i veckan och resten av tiden fokusera på landslaget.

– Sedan var det något som inte klaffade i Sverige och han erbjöds jobbet i Egypten. Största skillnaden är att assisterande tränaren Teddy Nordling har ett större ansvar att följa med den finska ligan då Lindgren jobbar i Egypten.

En hur stor fjäder i hatten är det för dig att du varit med och anställt Ola Lindgren som landslagstränare?

– Klart jag är nöjd över att ha Ola med i landslagsverksamheten. Jag brinner ju för att utveckla finländsk handboll och tycker att vi har en bra möjlighet att ta följande steg.

Har ni satt upp några resultatmål för de kommande kvalen?

– Vårt mål är så klart att ta oss till EM 2022. Vi ville ta oss till EM 2020 men var aldrig nära att kvalificera oss från den tuffa gruppen vi hamnade i (Tjeckien, Vitryssland och Bosnien-Hercegovina).

– Det är klar att vi måste utvecklas spelmässigt, men målet är att nå slutturneringen 2022 och efter det börja vara med regelbundet. Det är ett jävla hårt mål, men om alla vill jobba tillsammans kan vi nå det.

Hur mycket stressar ni på förbundet över EM-kvalet mot Georgien i januari?

– Det handlar om det här landslagets viktigaste matcher på väldigt länge. Det är klart att då vi talar om tävlingsidrott så leder det till en viss nervositet. Jag känner mig ändå ganska självsäker inför de matcherna, avslutar Ken Sirenius som även är assisterande tränare för damlandslaget.

Finland inleder VM-kvalet på onsdag då laget möter Israel på bortaplan. Nästa veckas söndag väntar sedan den första hemmamatchen då Cypern kommer på besök till Riihimäki. Finland möter gruppens fjärde lag Grekland i början av januari. Detta första skede av VM-kvalet avslutas i medlet av januari.

Gruppettan går till ett första playoffskede som avgörs i april 2020. Vinnaren från det matchparet spelar sedan om en VM-biljett i det andra playoffskedet som spelas i juni 2020.

I januari inleder Finland även jakten på en EM-biljett till slutturneringen 2022. I första skedet av EM-kvalet ställs Finland mot Georgien i ett dubbelmöte där vinnaren avancerar till det egentliga kvalet.

Diskussion om artikeln