Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Finlandssvensk mästarglans följden av Tommi Jyrys flytt till KuPS: “Det var många som tvivlade på mitt beslut”

Från 2019
Uppdaterad 19.10.2019 22:26.
Tommi Jyry jublar efter ligaguldet.
Bildtext 20-åringen Tommy Jyrys första säsong med KuPS slutade med guldjubel.
Bild: All Over Press

KuPS färska mästarlag är en sällsynt lyckad blandning. Gott om saxolaxare och egna produkter. Förstärkningar från Västafrika, Latinamerika och Sydeuropa. Och så en viktig finlandssvensk mittfältare, nyinflyttad från Helsingfors.

– Det är inte varje dag som man blir finländsk mästare, är det första Tommi Jyry säger när han kommer ut från guldfirandet i omklädningsrummet och ställer sig framför Yle Sportens intervjumikrofon.

Nej, sannerligen inte. Men då många toppspelare tvingas vänta en hel karriär utan att få lyfta en ligabuckla gick det desto snabbare för Tommi Jyry.

Den tidigare HJK-junioren flyttade först vidare till HIFK och efter två säsonger med rödtröjorna valde han att i vintras flytta norrut, till Kuopio. Nu är han mästare, 20 år gammal.

– Det känns helt otroligt. Jag kan inte fatta det, det känns så skönt. Vi spelade väldigt bra. Att komma och göra en sån här match inför 9000 åskådare, det är starkt, säger Jyry efter 2–0-segern borta mot Inter som säkrade titeln.

För bara två veckor sen var ni så otroligt nära att säkra guldet. Hur svårt var det att ladda om, hantera besvikelsen och sen göra en sån jättematch som i dag?

– Det är klart att det var svårt och tufft då, för vi ville verkligen vinna på hemmaplan. Men att vi inte avgjorde då gjorde oss bara hungrigare. Jag tycker att det syntes på plan, vi ville verkligen vinna mer än Inter i dag och det var därför vi vann, säger Jyry.

"Allt klickade i somras"

Att “rätt lag vann” råder det inget tvivel om. KuPS förlorade senast i juli och avslutade säsongen med tio raka matcher utan förlust.

– Allt klickade i somras. Sen har vi kört på med en sån drive att ingen kunde stoppa oss. Vi förtjänar att vinna det här, säger Tommi Jyry på Kuppisstadion med guldmedaljen runt halsen.

Och för din egen del var det inte så dumt att byta Helsingfors mot Kuopio ...

– Det var många som tvivlade på mitt beslut, men jag visste hela tiden att det var rätt. Och nu är det lätt att säga att det verkligen var det.

Jag har bokat upp hela nästa vecka. Vi får se nu vad som händer, största utmaningen blir att på något sätt få in laget i bussen härifrån

Siffrorna understöder uttalandet. 20-åringen fick stort ansvar under säsongen, startade i över hälften av matcherna, och gjorde totalt 22 stabila framträdanden för mästarlaget.

Han förtjänade tränaren Jani Honkavaaras förtroende. En hyllad tränare som likt Jyry också tagit vägen från Helsingfors till Kuopio och till slut kanske var den allra viktigaste kuggen i KuPS guldbygge.

– Han betyder mycket. Jag har inte så många ord nu, men han betyder otroligt mycket för mig, säger Tommi Jyry om sin tränare.

– Jag drar till med en kliché. Trött men lycklig, säger Jani Honkavaara själv när han ombeds beskiva sina känslor efter ligatiteln.

– Jag såg direkt att i dag kommer vi att få det resultat vi vill ha. Laget växte och alla i laget visste att det kommer att lösa sig. Då ser det ut så där, säger Honkavaara.

"Inställd på att bli friherre"

För Honkavaara fick ett treårigt projekt med KuPS ett perfekt slut. Nu flyttar han vidare till SJK, en nyhet som Helsingin Sanomat gick ut med i veckan och som inte heller dementerades av Honkavaara under guldfirandet.

– Nya klubben kommer att informera om det sen när det är dags. Det är ingen hemlighet att jag kommer att stanna i fotbollsligan. För en månad sedan trodde jag det inte, då var jag inställd på att vara ledig, bli en friherre.

KuPS firar guldet.
Bildtext KuPS firade guldet rejält på innerplanen.
Bild: Lehtikuva

En liten ledighet blir det i alla fall. Sista kvällarna med gänget väntar nämligen för Jani Honkavaara och resten av truppen. För klubbens första guld sedan 1976 ska givetvis firas.

– Jag har bokat upp hela nästa vecka. Vi får se nu vad som händer, största utmaningen blir att på något sätt få in laget i bussen härifrån, konstaterar Honkavaara.

Diskussion om artikeln