Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Allt låste sig för Inter med guldet på spel – tränaren olycklig: “Vi var inte ens nära och det gör mig ledsen”

Från 2019
Uppdaterad 19.10.2019 22:27.
José Riveiroi svart jacka blickar neråt mot gräset under match.
Bildtext José Riveiro var fundersam efter att hans Inter bränt guldchansen med en blek insats.
Bild: Timo Hartikainen

FC Inter var bara 90 minuter från föreningens andra FM-guld. Men med allt att vinna låste det sig rejält för Åbolaget. Något den missnöjde huvudtränaren José Riveiro var den första att erkänna.

Ännu med 45 minuter kvar av säsongen och den övre slutserien var allt möjligt för Inter.

En seger över KuPS hade säkrat första Åboguldet i fotbollsligan sen 2008 och i paus var det ännu mållöst inför jättepubliken på 9200 åskådare.

Men Inters hyllade tränare José Riveiro anade hela tiden att något var fel.

De var överlägsna, det var enkelt att se att något var fel

– Första halvleken var jämn, med redan då gav KuPS en känsla av att vara kompakta och stabila, säger Riveiro efter matchen på Kuppisstadion.

"Enkelt att se att något var fel"

Riveiro fick rätt. Inter gjorde aldrig något mål. Hemmalaget kammade noll och efter två KuPS-mål strax efter paus tog Kuopioklubben en väldigt rättvis seger med 2–0.

– Känslan att vi inte ens var nära gör mig ledsen. Vi lyckades inte skapa chanser, vi hade ingen kontroll på mitten, förklarar tränaren.

– De var överlägsna, det var enkelt att se att något var fel.

– Och så gjorde de fantastiska mål.

"Inget ord är tillräckligt"

Det andra av dessa bortamål prickades in av Reuben Ayarna, en rutinerad 33-årig mittfältare från Ghana, som bland annat tillbringat åtta år i svenska klubbar.

Reuben Ayarna firar ett mål.
Bildtext Reuben Ayarna satte ett drömmål i seriefinalen.
Bild: Lehtikuva

Nu blev Ayarnas 2–0 en pärla som hade förtjänat att avgöra vilken liga som helst. Han tog emot bollen 35 meter från mål, drev framåt, klippte till – och sköt guldet utom räckhåll för Inter.

– Jag saknar orden för att förklara det här, för inget ord jag har är tillräckligt. Otroligt, fantastiskt, enormt, ingen skillnad vilket. Det här är mitt bästa år som proffs. För tre år sen såg jag ett lag bli mästare genom att slå mitt lag i den sista omgången och jag bad, “Gud låt mig vara med om det en dag”, förklarar Ayarna för Yle Sporten.

– När jag kom hit från Sverige visste jag inte vad jag skulle vänta mig. Nu har jag den här otroliga känslan och kan bara vara tacksam, säger KuPS-mittfältaren.

"Ännu svårare att göra det igen"

I Interlägret var känslan betydligt sämre. Men tränaren gjorde i alla fall ett försök att se det ljusa också, efter att seriefinalen för Åbolagets del bjudit på platt fall.

– Vi gjorde ändå en bra säsong. Laget gick framåt mycket. Det var ingen som trodde att vi ännu skulle ha chansen att bli mästare inför sista omgången, förklarar José Riveiro och berättar samtidigt vad han sade till sitt lag i omklädningsrummet direkt efter match.

– Jag tackade laget för den här resan. Utmaningen nu blir att vara bättre nästa år, men det blir ännu svårare att göra det igen.

"Hittar många plustecken"

Om profilstarka anfallaren Timo Furuholm är med på Inters tripp också nästa år kunde han inte ge något svar på efter matchen.

Timo Furuholm och Ats Purje.
Bildtext Timo Furuholm och Ats Purje tackar för god match.
Bild: Lehtikuva

Kaptenen var däremot mer mån än sin tränare om att genast efteråt i intervjuzonen lyfta fram det positiva med året.

– Givetvis är jag besviken över att förlora, men som helhet har vår säsong varit lysande. Men det tar säkert ändå ett par veckor innan jag kan glädja mig åt silvermedaljen, konstaterar Furuholm.

– KuPS förtjänade segern för att de lyckades minimera riskerna och vann de flesta närkamperna. Men vi hittar väldigt många plustecken också efter vår säsong, sammanfattar Furuholm.

Diskussion om artikeln