Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Trump överger planen på att hålla G7-toppmötet på sin golfklubb - backar på grund av "galen och irrationell fientlighet"

Från 2019
Infarten till Trumps golfklubb Trump National Doral i Miami, Florida på en arkivbild från april 2018.
Bildtext Infarten till Trumps golfklubb Trump National Doral i Miami, Florida på en arkivbild från april 2018.
Bild: AFP / Lehtikuva

Mediernas och demokraternas galna och irrationella fientlighet" har tvingat USA:s president Donald Trump att ändra sig gällande mötesplatsen för nästa års G7-sammankomst. Mötet hålls inte på Trumps golfklubb i Miami.

Under en uppmärksammad presskonferens i torsdags meddelade Trumps stabschef Mick Mulvaney att Vita huset valt ut Trump National Doral i Miami som mötesplats för G7-ledarna i juni 2020 efter noggrannt övervägande.

Enligt Mulvaney hade Trumps medarbetare analyserat ett dussintal olika alternativ, men Trumps golfklubb visade sig vara den överlägset bästa platsen för ändamålet. Trump själv hade redan flera månader tidigare föreslagit sin golfklubb som mötesplats.

Mulvaney har inte velat avslöja detaljerna i det analysarbete som ledde fram till slutsatsen om Trump National Doral som mötesplats.

"Skamlöst exempel på presidentens korruption"

Beslutet väckte genast skarp kritik. Demokraterna i kongressen beskrev det som "ett av de mest skamlösa exemplen hittills på presidentens korruption".

Demokraterna började också omedelbart förbereda lagstiftning i syfte att stoppa Vita husets plan. Enligt det lagförslaget skulle skattemedel inte få användas för G7-mötet om det hålls på Trumps golfklubb.

På lördagen drabbade anhängare och motståndare till president Trump samman i Santa Monica, i samband med en demonstration mot Trumps politik.
Bildtext På lördagen drabbade anhängare och motståndare till president Trump samman i Santa Monica, i samband med en demonstration mot Trumps politik.
Bild: AFP / Lehtikuva

Vita huset underströk att Trump inte skulle få någon personlig ekonomisk vinst på att mötet hölls på Doral. Men också en del republikanska kritiker ansåg att arrangemanget var olämpligt, eftersom det åtminstone skulle ge Trumps golfklubb massiv gratisreklam.

Enligt konstitutionen får USA:s president inte heller ta emot gåvor, titlar, uppdrag eller inkomster från främmande stat.

"Jag trodde jag gjorde något väldigt bra för vårt land"

Sin vana trogen var det genom en rad tweetar som Trump lät meddela att han nu ändrat sig gällande G7-mötet.

"Jag trodde jag gjorde något väldigt bra för vårt land", skrev Trump och förklarade sedan vilken fantastisk mötesplats Trump National Doral hade varit och hur billigt det hade blivit att ordna mötet just där om inte de fientliga medierna och deras demokratiska kompanjoner hade blivit galna.

På grund av mediernas och demokraternas "galna och irrationella fientlighet" så kommer Vita huset nu alltså att börja leta efter en ny mötesplats genast, presidentens statligt ägda fritidsboende Camp David är ett alternativ, enligt Trump.

Källor: AP, AFP, New York Times, Washington Post

Diskussion om artikeln