Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Populära placeringsbloggare föreläste i Vasa: "Många tycker det är skamligt att inte veta vad ränta betyder"

Från 2019
Uppdaterad 20.10.2019 18:52.
Två unga glada kvinnor.
Bildtext Pia-Maria Nickström och kompisen Hanna Tikander driver bloggen och podden Mimmit sijoittaa, på svenska ungefär "Tjejerna placerar". I lördags besökte de Vasa.
Bild: Yle / Anna Kurtén

Pia-Maria Nickström och Hanna Tikander har gjort succé med sin blogg och podd Mimmit sijoittaa där de lär kvinnor att placera pengar. I lördags besökte de Vasa. Finansbranschen är full av svåra termer men det är egentligen simpla saker, säger Nickström.

25-åringarna Pia-Maria Nickström och Hanna Tikander är redan välkända namn och ansikten för många unga kvinnor.

I ett drygt år har de drivit bloggen Mimmit sijoittaa, på svenska ungefär "Tjejerna placerar". De har också en podd med samma namn och ett Instagramkonto med över 19 000 följare.

I september belönades de med priset Årets investeringsinsats.

Två unga glada kvinnor framför Power Point-presentation.
Bildtext Pia-Maria Nickström och Hanna Tikander livnär sig på sin blogg och podd vid sidan av studierna.
Bild: Yle / Anna Kurtén

Det hela började med att Pia-Maria Nickström var på ett möte på sin egen bank där de diskuterade placeringar.

- Då kom jag underfund med att jag inte förstod så mycket om den världen, om börsen och finansbranschen. Jag började söka information och tänkte att det måste finnas ett lättare sätt att prata om de här sakerna. Sedan började jag med bloggen, där jag talar om att placera på ett lättillgängligt sätt.

Det är kanske lite tabubelagt att erkänna att man inte vet vad ränta betyder.

Pia-Maria Nickström

Att Nickström inte förstod sig på bankrådgivarens råd trots att hon studerade ekonomi berättar en hel del om finansbranschen, säger hon.

- Det finns ganska mycket jargong och terminologi som inte öppnas upp fast det egentligen är ganska simpla saker det handlar om. Det berättar kanske också något om ekonomiutbildningen. Vi fokuserar väldigt mycket på företagens perspektiv men vi pratar inte om privatekonomi.

Kursfall på Helsingforsbörsen den 27 juni 2016
Bildtext Finansbranschen är full av jargong och svåra termer, säger Pia-Maria Nickström.
Bild: All Over Press / Ismo Pekkarinen

Att bloggen och podden Mimmit sijoittaa blivit så populära är därför inte konstigt, menar Nickström.

- Om du vill söka information om börsen, finansbranschen och investering uppstår en stor kontrast till de sidor där vi annars gillar att spendera tid digitalt. Det kan vara svåra termer, grått och tråkigt.

- Jag försökte sammanföra de här två världarna, skapa en trevlig, visuellt snygg och lättförståelig värld där du kan lära dig något nytt och ha roligt samtidigt. Jag tror det är någonting som folk har uppskattat.

"Det finns inga dumma frågor"

Nickström säger att hon och kollegan Hanna Tikander försöker bygga upp en trygg atmosfär på sina evenemang och i sina kanaler, så att publiken vågar ställa frågor.

- Folk berättar för oss att de inte tidigare vågat ställa frågor om placering. Det är kanske lite tabubelagt att erkänna att man inte vet vad ränta betyder. Man vet inte heller riktigt vem man ska vända sig till. Men det finns inga dumma frågor.

Det första tipset är att börja placera. Om du inte börjar händer ingenting.

Pia-Maria Nickström

Att det är just unga kvinnor som är målgruppen för placeringsråden är ingen tillfällighet.

- Unga kvinnor är underrepresenterade på börsen. Helsingforsbörsen är extremt mansdominerad. Tittar vi på det investerade kapitalet är det ännu snedare fördelat. Men kvinnor är just nu den mest växande kundgruppen hos till exempel investeringsbanker. Det tycker vi är jättefint.

Fullsatta föreläsningar i Vasa

Lördagens två föreläsningar i Vasa var de första svenskspråkiga föreläsningarna Nickström och Tikander har hållit i Vasa. I våras höll de en finskspråkig föreläsning i Vasa.

Båda lördagens föreläsningar var fullsatta med 90 deltagare per evenemang. Det stora intresset överraskade Pia-Maria Nickström, som hade trott att bara hälften så många skulle dyka upp.

- Vi fick igång en bra diskussion om privatekonomi och investering och jag hoppas att folk hade lärt sig något nytt när de gick härifrån.

Publik bestående av kvinnor.
Bildtext Lördagens två föreläsningar om placeringar lockade 180 deltagare i Vasa.
Bild: Yle / Anna Kurtén

Vilka är era bästa placeringstips som ni brukar dela med er av?

- Det första tipset är att börja. Om du inte börjar händer ingenting. Öppna ett värdeandelskonto och gå in på börsen och se vad som händer. Efter det gäller det att hitta en investeringsform som passar dig. Är det en fond eller är det aktier? Om du har möjlighet ska du också automatisera det så att det sker varje månad utan att du tänker på det.

Det är också alltid bra att kolla avgifterna, säger Nickström.

- Vi kollar ju också på café när vi beställer kaffe hur mycket det kostar. På samma sätt ska man kolla hur mycket det kostar när man väljer investeringsprodukter.

- Man ska också ha tålamod att vänta för på börsen får man avkastning över lång tid.

10-15 euro per månad räcker för att börja placera

Pia-Maria Nickström säger att man kanske inte har möjlighet att placera pengar i alla livslägen, om man till exempel är skuldsatt eller arbetslös, men att det är helt okej.

- Man kan ändå investera i sig själv, läsa på och lära sig om privatekonomi. Sedan när man har möjlighet att investera kan man börja med det. Minimibeloppet för månadssparande är 10-15 euro på de flesta bankerna så om man har möjlighet att sätta undan så mycket per månad har man möjlighet att investera.

För tillfället livnär sig Nickström och Tikander på sin blogg och podd vid sidan av studierna. Att grunda ett företag är också något Pia-Maria Nickström varmt kan rekommendera andra unga kvinnor.

- Absolut. Om man har någon typ av tjänster man kan sälja kan jag varmt rekommendera att grunda ett aktiebolag och testa på det. Det känns som att folk i allt mindre utsträckning blir fast anställda på ett bolag och spenderar tiotals år där. Man kan istället hålla på med flera olika projekt på samma gång.

"Alla vill väl ha mer pengar"

Carolina Svartsjö studerar till socionom på yrkeshögskolan Novia. Hon tycker att lördagens föreläsning om placeringar var mycket intressant.

Ung kvinna i svart.
Bildtext Carolina Svartsjö
Bild: Yle / Anna Kurtén

- Vi gick igenom börsens ABC och det där med ränta på ränta. Nu känner jag mig mer peppad att börja placera.

Vad tror du det är som gör att just de här två kvinnorna lockar så stor publik med sina föreläsningar?

- Alla vill väl ha mer pengar men det känns svårt. De är peppande och försöker göra det lätt. De visar att det går bra att börja på fast man är ung.

Carolina Svartsjö har inte tidigare vetat något om placeringar och om hur man ska beakta riskerna. Nu känner hon sig klokare.

- Det känns jättebra nu.

Svartsjö har inte ännu kommit fram till hurudan summa hon kunde lägga på placeringar per månad.

- Jag får examen snart så jag tänkte att när jag börjar jobba ska jag fundera lite närmare.

"Man lär sig inte privatekonomi i skolan"

Anja Hummel studerar företagsledning och organisation på Hanken i Vasa. Hon tycker att föreläsningen var väldigt lärorik fastän hon studerar ekonomi.

- Jag fick fler praktiska tips än man får inom ramen för studierna. De lärde oss hur man skapar ett konto och hur man ska tänka, att man ska tänka på framtiden. Man ska ha sina placeringar under en längre tid för att maximera vinsten.

Två unga kvinnor.
Bildtext Anja Hummel (till höger) tog med sig kompisen Emma Wikman för att lyssna på placeringsråd.
Bild: Yle / Anna Kurtén

Också för Hummels del är det svårigheterna med att veta hur man kommer igång med placerandet som gjort att hon inte börjat med det tidigare.

Det har till exempel känts svårt att veta vilka aktier man ska välja, eller om man ska ha fonder.

- Nu fick vi lära oss att fonder kanske är det bästa alternativet.

Det känns som att det här är något man borde lära sig själv. Men man kanske inte läser in sig på sådana saker.

Anja Hummel

Också Hummel är nu intresserad av att komma igång med placerandet.

- Jag tror att jag börjar smått och sedan bygger på enligt vad framtiden ger.

Privatekonomi är ingenting som Hummel har fått undervisning i i till exempel högstadiet eller gymnasiet.

- Det känns som att det är något man borde lära sig själv. Men det är svårt, man kanske inte läser om det i tidningar eller läser in sig på sådana saker.

"Viktigt att placera pengar så att man klarar sig"

Emma Wikman är nyutexaminerad närvårdare och blev inbjuden till föreläsningen av kompisen Anja Hummel.

- Det var jätteintressant. Jag lärde mig mycket nytt om hur man kan placera och spara pengar.

Wikman säger att det känns intressantare att lyssna på unga föreläsare som är i samma ålder som hon själv, än att lyssna på bankrådgivare.

- De lär ut på ett bra sätt.

I dagens läge gör Wikman sitt bästa för att spara pengar även om det inte alltid lyckas.

- Nu när jag fick lära mig det här börjar man ju tänka annorlunda, att det är viktigt med ekonomi. Det är viktigt att placera pengar så att man klarar sig.