Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Den amerikanska reträtten från norra Syrien fortsätter - kurdisk general vädjar om skydd mot etnisk rensning

Från 2019
Uppdaterad 20.10.2019 17:03.
En konvoj med amerikanska militärfordon passerade staden Tal Tamr i nordöstra Syrien på söndagen, på väg österut mot den irakiska gränsen.
Bildtext En konvoj med amerikanska militärfordon passerade staden Tal Tamr i nordöstra Syrien på söndagen, på väg österut mot den irakiska gränsen.
Bild: AFP / Lehtikuva

På söndagen lämnade de amerikanska styrkorna sin största bas i norra Syrien och rullade österut. Enligt USA:s försvarsminister ska de, i första hand, till västra Irak. Samtidigt vädjar den kurdledda SDF-styrkans högsta general om skydd mot etnisk rensning.

SDF-styrkans befälhavare Mazloum Kobani Abdi beskriver överenskommelsen om eldupphör i norra Syrien, som slöts mellan Turkiet och USA, som "förfärlig".

Sveriges radio har intervjuat Mazloum Abdi tillsammans med amerikanska public serviceradion NPR och där säger Abdi att överenskommelsen innebär etnisk rensning av kurderna om Turkiet får som Turkiet vill.

Turkiet gick i torsdags med på ett fem dagar långt eldupphör i utbyte mot att de kurdiska styrkorna lämnar ett gränsområde där Turkiet planerar att upprätta en buffertzon.

Ända sedan torsdagen har det rått delade meningar om vad den här överenskommelsen innebär.

General Mazloum Abdi deltog i ett möte tillsammans med andra syriska och amerikanska officerare i staden Hasakah den 24 augusti, innan president Trump beslöt att dra bort de amerikanska soldaterna från norra Syrien.
Bildtext General Mazloum Abdi deltog i ett möte tillsammans med andra syriska och amerikanska officerare i staden Hasakah den 24 augusti, innan president Trump beslöt att dra bort de amerikanska soldaterna från norra Syrien.
Bild: AFP / Lehtikuva

Enligt general Abdi gäller överenskommelsen endast en del områden mellan gränsstäderna Ras al-Ain och Tel Abyad där hårda strider har pågått.

Turkarna har däremot talat om att överta hela gränsområdet österut - ett 440 kilometer långt och minst 30 kilometer djupt gränsavsnitt från floden Eufrat och staden Kobani ända fram till den irakiska gränsen.

- Det har vi aldrig gått med på och det kommer vi aldrig att gå med på, eftersom det innebär etnisk rensning, säger Abdi till Sveriges radio.

- Vi vädjar till USA om att leva upp till sitt löfte att skydda kurderna om vi hotas av Turkiet, säger Abdi.

En syrisk familj flydde från staden Ras al-Ain på en motorcykel på söndagen. Röken bakom dem kommer från brinnande bildäck. Man har satt eld på dem för att skymma sikten för turkiskt krigsflyg.
Bildtext En syrisk familj flydde från staden Ras al-Ain på en motorcykel på söndagen. Röken bakom dem kommer från brinnande bildäck. Man har satt eld på dem för att skymma sikten för turkiskt krigsflyg.
Bild: AFP / Lehtikuva

På söndagen började både kurdiska krigare och civila lämna staden Ras al-Ayn.

Trumps Syrienbeslut får fortsatt hård kritik

En lång konvoj med över 70 amerikanska militärfordon fotograferades då den passerade staden Tal Tamr i norra Syrien på söndagen.

Enligt Syriska människorättsobservatoriet (SOHR) lämnade de här amerikanerna USA:s största bas i norra Syrien. Basen Sarrin ligger över 30 kilometer söder om gränsstaden Kobane. Det är ett område i de västra utkanterna av den buffertzon som Turkiet vill skapa.

Karta över södra Turkiet och norra Syrien.
Bild: Yle

SOHR uppger att det här var det fjärde amerikanska tillbakadragandet under den gångna veckan och att det inte finns några amerikanska soldater kvar i provinserna Aleppo eller Raqqa i norra Syrien.

Trumps beslut att dra tillbaka de amerikanska soldaterna från norra Syrien får fortsatt hård kritik bland amerikanska politiker och militärer och över partigränserna.

Senatens republikanske majoritetsledare Mitch McConnell kallade beslutet för "ett allvarligt strategiskt misstag" i en debattartikel som publicerades i Washington Post i fredags.

Enligt McConnell försvagar beslutet säkerheten i USA, det uppmuntrar USA:s fiender och försvagar USA:s viktiga allierade.

Det här fotot fick stor uppmärksamhet i sociala medier på söndagen. En retirerande amerikansk soldat har ett kurdiskt emblem på ärmen. Det är den kvinnliga kurdiska brigaden YPJ:s emblem.
Bildtext Det här fotot fick stor uppmärksamhet i sociala medier på söndagen. En retirerande amerikansk soldat har ett kurdiskt emblem på ärmen. Det är den kvinnliga kurdiska brigaden YPJ:s emblem.
Bild: AFP / Lehtikuva

NPR har intervjuat den amerikanske generalen och forne CIA-chefen David Petraeus som håller med McConnell.

Petraeus beskriver reträttbeslutet som ett svek mot kurderna. Han säger att han förstår önskan att minska de amerikanska trupperna utomlands, men att den styrka som nu dras tillbaka var liten och viktig och att det var kurderna som skötte själva stridandet.

De amerikanska soldaterna ska inte hem, trots Trumps löften

USA:s försvarsminister Mark Esper uppgav på lördag kväll att de amerikanska soldater som nu lämnar norra Syrien i första hand är på väg till västra Irak.

De är alltså inte på väg hem, trots att president Donald Trump så sent som i onsdags talade om att det "är dags att ta hem våra soldater".

Enligt Esper är över 700 amerikanska soldater nu på väg från norra Syrien till västra Irak. Han uppger att amerikanerna ska fortsätta bekämpa terrororganisationen IS därifrån och hjälpa till att försvara Irak.

Esper uteslöt inte att de amerikanska specialstyrkorna kan komma att utföra operationer mot IS också på den syriska sidan om gränsen trots att de skulle vara baserade i Irak.

Det är oklart om planerna ändrats på den här punkten på grund av den omfattande kritiken mot Trumps Syrienbeslut.

Källor: SR, AP, NPR, Washington Post, Reuters, Yle

Diskussion om artikeln