Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Folkupproret i Libanon sprider sig – demonstranterna vill bli av med den korrupta eliten

Från 2019
Regeringsfientliga demonstrationer i Beirut.
Bildtext De största demonstrationer har hållits i huvudstaden Beirut.
Bild: EPA-EFE/NABIL MOUNZER

Tiotusentals demonstranter drog ut på gatorna i Libanons huvudstad Beirut och andra städer på söndagen. Det var fjärde dagen i följd som demonstranter krävde regeringens avgång och nyval.

Demonstrationerna startade med en spontan protest mot en planerad skattehöjning, men blev snabbt en allmän folkrörelse som kallar sig revolutionär.

Den libanesiska ekonomin är i svår kris, levnadsstandarden sjunker, korruptionen är utbredd och människorna är frustrerade.

– Jag är här och demonstrerar för att tvinga presidentens män och hans korrupta regering på fall, sade den 40-åriga demonstranten Sanaa Mallah.

Det har gått 30 år sedan det förödande inbördeskriget tog slut, men infrastrukturen är fortfarande dålig.

Demonstranterna beskyller landets politiska elit för att ha delat ut maktpositioner åt varandra och roffat åt sig pengar som egentligen borde ha använts till återuppbyggnad.

Det krigsskadade hotellet Holiday Inn i Beirut.
Bildtext Lyxhotellet Holiday Inn Beirut var flera gånger i skottlinjen under inbördeskriget 1975-1990.
Bild: CC/SCHW

Libanon hör till världens mest skuldsatta länder. Nästan hälften av statens skatteinkomster går till att betala räntor. Redovisningen av hur skattemedel och lånepengar förvaltats har varit ogenomskinlig.

– Alla våra ledare borde sättas i husarrest och göras ansvariga för att återbetala pengarna de stulit av staten så att Libanon kan komma på fötter igen, sade den 43-åriga apotekaren Antoine Zahli.

Premiärminister Saad Hariri anklagar Israel för fientliga handlingar som kränker Libanons suveränitet
Bildtext Premiärminister Saad Hariri har fört intensiva samtal med sina regeringspartner de senaste dagarna för att hitta på något som kan blidka demonstranterna.
Bild: (c) Pelle T Nilsson/Stella Pictures/All Over Press

Libanons regering och parlament är kvoterade för att återspegla den stora mängden olika religiösa och etniska folkgrupper i landet.

Till exempel måste presidenten vara en kristen maronit, premiärministern en sunnimuslim och parlamentets talman en shiamuslim.

Det här systemet har kritiserats för att alltför starkt binda politikerna vid sina bakgrundsgrupperingar, och därigenom främja korruption och minska intresset för att arbeta för statens allmänna bästa.

Men proteströrelsen har nu enat alla grupper i landet, vilket ses som mycket ovanligt.

– Jag hade inte väntat mig att folk från norr, söder och Beirut skulle ta varandra i hand och tycka om varandra. Protesterna har fört alla samman och det har aldrig hänt förut, sade den 32-åriga aktivisten Sahar Yoiunis.

En regeringsfientlig demonstrant i Beirut.
Bild: AFP / Lehtikuva

– Det här har blivit som ett jobb för oss, eftersom det inte finns några jobb här i landet. Vårt jobb har blivit att komma ut och ställa krav på våra rättigheter, sade den 26-åriga demonstranten Dani Mourtada.

Han och de andra demonstranterna vill att regeringen avgår och ersätts av en tjänstemannaministär tills det kan hållas nyval. Misstroendet mot de egna politikerna är stort.

– Vi vill att något annat land ska arrangera valet så vi kan lita på att det blir 100 procent rättvist, säger Mourtada.