Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Lina Lehtovaara har jobbat med sin snabbhet i flera år för att hålla för division 1 – debuten ett viktigt steg mot domardrömmen: "Vill vara bäst i världen"

Från 2019
Fotbollsdomaren Lina Lehtovaara visar ett gult kort.
Bildtext Lina Lehtovaara delade ut sju gula kort i sin division 1-debut.
Bild: Yle / Mattias Simonsen

Mållöst i en betydelselös match. TPS och MuSa kunde ha varit en grå avslutning på division 1-säsongen. I stället var det domaren som stod i fokus. ”Det här är ett viktigt steg för mig och mina drömmar om att döma i EM och VM”, säger Lina Lehtovaara.

Division 1-tvåan TPS genrepade inför ligakvalet nästa vecka med att spela 0–0 hemma mot MuSa. På torsdag kliver Åbolaget in i kvalspelets första del mot KPV.

Då kommer inte en kvinnlig domare att hålla i visselpipan. Det var fallet i söndagens match.

Lina Lehtovaara blev tidernas andra finländska damdomare som dömde på den näst högsta herrnivån i Finland. Kirsi Heikkinen var först ut 2009.

– Jag har jobbat hårt med min fysik för att klara testerna som krävs för att döma i ettan, säger Lehtovaara till Yle Sporten.

Lehtovaara har dömt division 2-matcher i flera år, men för att höja sin status internationellt måste hon klara av kraven för division 1. I ett par år har hon tränat målmedvetet tillsammans med sin tränare Ville Suominen.

– Jag är ingen sprinter och problemet har varit snabbheten. Nu har jag kapat min tid på fyrtio meter med ungefär en halv sekund.

Uefa har satt krav

Efter division 1-debuten säger hon att målsättningen för framtiden är klar. Nu vill hon klara de fysiska testerna och etablera sig som en domare i ettan.

– Jag hoppas på att få matcher när säsongen kör igång igen. Att döma i division 1 är rätt steg för att jag ska nå mitt stora mål som är att döma i dam-EM 2021.

Det europeiska fotbollsförbundet Uefa har ritat upp tydliga krav för domarna. Uefa vill att domarna ska döma på den högsta eller näst högsta nivån i sitt eget land.

– Förhoppningsvis ser Uefa det här som ett tecken på att jag har en tillräckligt hög nivå i mig.

Är det viktigare att döma här i ettan eller i damernas Champions League?

– Champions League är viktigt för min internationella karriär och mina mål finns där. Jag vill vara världens bästa domare, döma i nästa EM och VM. Matcherna i division 1 ger bättre förutsättningar.

"Ska inte vara en könsfråga"

Hur gick det då i debuten?

Ur ett domarperspektiv är sju varningar – tre till TPS-spelare och fyra till MuSa-spelare – noteringarna som finns.

– Förra gången som de här två lagen möttes var det tydligen mycket känslor. Nu var det ganska lugnt, men jag kom ändå inte undan enkelt. Det gäller att visa sina matchledaregenskaper på den här nivån.

Lehtovaara tycker inte att hon fick en annan behandling från spelarna för att hon är kvinna.

– Det här ska inte vara en könsfråga. Vi dömer med samma regler.

Rent generellt anser Lehtovaara att domarens arbete blir enklare ju högre upp i seriesystemet man kommer.

– När spelarna är duktigare kan man räkna med att de håller i bollen. Då kan jag läsa spelet enklare. Ju lägre ner bland serierna man kommer, desto mer far bollen hit och dit. Det gäller oavsett om det är damer eller herrar som spelar.

Division 1, sista omgången:

TPS–MuSa 0–0
EIF–AC Oulu 2–2 (1–2)
Haka–MyPa 2–1 (2–0)
Jaro–AC Kajaani 3–0 (2–0)
TPV–KTP 1–0 (1–0)

Diskussion om artikeln