Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Försvaret var nyckeln bakom Cocks tunga seger i Champions League – nu är Rönnberg sugen på nystarten i landslaget

Från 2019
Nico Rönnberg och Teemu Tamminen ser på medan en motståndare anfaller.
Bildtext Nico Rönnberg och Teemu Tamminen såg till att Cocks vann i Champions League.
Bild: Kimmo Brandt/Compic-Photos Oy/All Over Press

Enbart 23 insläppta mål byggde grunden till Cocks andra raka hemmaseger i Champions League. Nico Rönnberg hyllar försvaret och berömmer profilspelaren Teemu Tamminen. "Ibland är han lite het på gröten, men i dag lyfte han hela laget", säger Rönnberg.

Förra hösten vann Cocks två matcher i Champions League-gruppspelet. Nu är laget uppe i samma segermängd när halva gruppspelet är avklarat.

På söndagen vann Cocks för andra gången i rad på hemmaplan. Riihimäkilaget tog en skalp när det blev en 25–23-seger mot portugiska Sporting från Lissabon.

Matchen var högdramatisk, men Cocks släppte faktiskt aldrig greppet om ledningen. Med en minut kvar att spela kvitterade gästerna till 23–23, men slutsekunderna blev perfekta för Cocks.

Först satte Vitalie Nenita 24–23 och när Sporting misslyckades i sitt sista anfall kunde Teemu Tamminen dunka dit slutresultatet.

– Teemu gjorde en riktigt bra match. Ibland är han lite het på gröten, men i dag eliminerade han sina misstag och lyfte hela laget, säger Nico Rönnberg till Yle Sporten.

– Det här var en stabil seger. Vi höll oss till matchplanen i sextio minuter.

"Räcker ofta i finska ligan"

Framför allt fick Cocks fason på försvarsspelet. Enligt Rönnberg var det avgörande.

– Vi jobbar hela tiden på defensiven. Det räcker ofta i finska och baltiska ligan, men att bara släppa in tjugotre mål i Champions League är ganska imponerande av oss. Det avgjorde matchen.

– Borta mot Eurofarm (förlust med 30–31) spelade vi perfekt framåt, men bakåt var det inte tätt. Om man lyckas vara stabila bakåt, kommer ofta målen framåt också.

Cocks är uppe på fyra poäng efter sina två segrar. Om två veckor väntar ett returmöte borta mot Sporting.

– Det är svårt att säga hur härligt det känns efter en sån här seger.

Landslaget föll igen mot Japan

På måndag styr Rönnberg, Tamminen och Roni Syrjälä kosan mot Israel och landslagets start på VM-kvalet.

På onsdag startar kvalet med en bortamatch i Tel Aviv. På söndag väntar Cypern på hemmaplan.

Nico Rönnberg, Finland-Slovakien, januari 2018.
Bildtext Nico Rönnberg är med när landslaget startar VM-kvalet.
Bild: Handbollsförbundet

På söndagen föll landslaget åter mot Japan. Precis som i lördags blev det en tvåmålsförlust – i dag med 27–29. Därmed har Ola Lindgren inlett sin tid som förbundskapten med två förluster.

– Det blir väldigt roligt. Ola har en svensk stil som jag gillar och jag tror att det passar oss. Precis som här i Cocks måste försvaret också hålla i landslaget.

Efter flera år med Kaj Kekki som förbundskapten tycker Rönnberg att tränarbytet ger en ny injektion.

– Det ger en boost för finländsk handboll. Vi fick inte resultaten med oss med Kekki, och efter några år kan det vara bra med något nytt.

Champions League, handboll, grupp C:

Cocks–Sporting 25–23 (12–11)
Cocks: Teemu Tamminen 6, Vitalie Nenita 5, Juri Semenov 4, Nico Rönnberg 3, Juri Lukiantjuk 3, Roni Syrjälä 2, Sasa Puljizovic 2.

Diskussion om artikeln