Hoppa till huvudinnehåll

Sport

HIFK:s sportchef ger inget besked i tränarfrågan – är väldigt nöjd med Tor Thodesen och ger svar på tal: "Alla var överens om att vi skulle förlora alla matcher"

Från 2019
HIFK firar efter ett mål.
Bildtext HIFK har haft mycket att le åt under sommaren.
Bild: All Over Press

HIFK:s sportchef Mika Lönnström vill inte säga om Tor Thodesen är klubbens huvudtränare nästa år. Däremot ger han norrmannen ett stort plus i kanten för säsongen. Nu väntar två potentiellt svindlande veckor för nykomlingen.

Excel-dokumentet har över ett halvår på nacken. En vecka före seriepremiären skickade fotbollsligan ut ett mejl där alla ligalag bland annat hade satt upp sin officiella målsättning.

En placering mellan fem och åtta var HIFK:s mål. Nu är matcherna spelade. HIFK vann den nedre slutserien efter en stark höst och det betyder en sjundeplats i tabellen.

Liganykomlingen har nästan fått ut maximalt av sin kapacitet och kröner säsongen med att slåss om den sista Europa League-kvalplatsen. Slutspelet inleds på onsdag med kvartsfinalen mot IFK Mariehamn.

Hela fotbolls-Finland var överens om att vi kommer att förlora i princip alla matcher. Vi skulle spela i fel serie

Trots de här resultaten har det varit tyst från klubben om tränaren Tor Thodesens fortsättning. Norrmannen har ett avtal som tar slut efter den här säsongen.

Thodesen säger till HBL att han är villig att fortsätta. När Yle Sporten ringer HIFK:s sportchef Mika Lönnström är det locket på i tränarfrågan. Eller rättare sagt finns det ingenting konkret att säga.

När den här säsongens matcher är spelade är tanken att det snart är dags att gå ut med tränarplanerna för nästa år. HIFK vill presentera hela sitt tränarteam på samma gång.

– Det kan bli en förändring i den tidtabellen om hela vår tränarstab för nästa säsong har skrivit under kontrakten före det, men vi får se. Vi lärde oss en hel del i fjol. Det blev mycket spekulationer, säger Lönnström.

"Onödiga spekulationer"

Förra hösten tog HIFK klivet upp från division 1 till ligan. Det tog till början av januari innan Thodesen blev presenterad som huvudtränare.

– Då hade vi gått ut med andra delar av tränarstaben tidigare. Vi märkte att det inte var ett speciellt bra sätt. Det föranledde mycket missförstånd och onödiga spekulationer, säger Lönnström.

Tor Thodesen.
Bildtext Tor Thodesen har gjort en stark säsong som HIFK-tränare.
Bild: Matti Raivio/All Over Press

Hur mycket har ni diskuterat med Thodesen om en fortsättning?

– Egentligen har vi fört diskussioner med honom sedan i juni. Men när jag får den frågan svarar jag ofta att jag och Tor i regel träffas en gång i veckan, och då pratar vi inte bara om laget.

Hur nöjda är ni med hans jobb?

– Vi är väldigt nöjda med hela tränarstaben. Det gäller Tor och alla andra. Vi har en nordisk tränare som har fört in mycket och han är ansvarig för resultaten. Men man ska också komma ihåg övriga staben. Den är tajt och bär ett stort ansvar för att vi kan utmana.

Enligt Lönnström är HIFK:s process för att skriva kontrakt relativt långdragen. De diskuterar i flera omgångar för att få hela paketet på plats.

– I avtalen finns det många olika bitar, ungefär tjugo stycken. Vi vill anpassa rollen så att personen vet vad som krävs och vad klubben vill. Då tar det tid.

Har förlängt många spelarkontrakt

På spelarfronten har HIFK varit mer aktivt utåt. De har förlängt kontrakten med många av säsongens tongivande spelare.

Arnold Origi, Hannu Patronen, Jukka Halme, Erikson Carlson, Jani Bäckman, Riku Selander och Toró är några som har kontrakt för nästa säsong.

– Jag ställer mig alltid frågan om någon annan ligaklubb skulle vilja ha spelaren. Om svaret är ja, allt stämmer för oss och idrottaren är ödmjuk så måste man skriva kontrakt så fort som möjligt.

Carlson Erikson i HIFK firar ett mål.
Bildtext Erikson Carlson har varit riktigt bra.
Bild: Matti Raivio/All Over Press

Lönnström lyfter fram succéspelaren Erikson Carlson – ”Tiquinho” i folkmun. Sportchefen fick rejält med kritik för värvningen. Nu talar siffrorna för sig själv. Brassen har gjort tio mål och är en av seriens främsta målskyttar.

– När det gäller utlandsförstärkningarna vet vi att HIFK inte har Finlands bästa yttre förutsättningar. Vi kan konkurrera med vår vilja att jobba hårt och en skön stämning.

"Fick osakliga kommentarer"

Nu förbereder sig HIFK för att spela om en Europa League-kvalplats till nästa säsong. Sett till tipsen i vårvintras är det en sensation.

Och nu kan Lönnström inte hålla tyst.

– Hela Fotbollsfinland var överens om att vi kommer att förlora i princip alla matcher. Vi skulle spela i fel serie. Det var tufft för spelarna och tränarna att vara i ett läge där det bara pratades negativt om laget i flera månader.

– Våra unga spelare fick osakliga kommentarer i sociala medier. Deras nivå kritiserades och det kändes jobbigt.

– Trots allt det här har spelarna gjort det som de ska. De har steg för steg haft viljan att förbättra vår organisation. Det känns skönt att hela laget har haft en positiv och glad aura under hela säsongen.

Laget har hittat identiteten

Flera gånger under samtalet nämner Lönnström att han och resten av klubben har haft som målsättning att bygga upp och om HIFK och klubbens verksamhet.

När HIFK tog steget upp till ligan för ett år sedan var målet att gå framåt på många fronter. En av dem var givetvis det resultatmässiga. Laget skulle ta tillräckligt många poäng.

Nu kan vi inte kräva mer av dem än att de spelar som de kan. Det här är en strålande utmaning

Spelmässigt ville HIFK hitta sin identitet med Tor Thodesen som tränare.

– Nu har vi ett spel som alla kan förknippa med HIFK. Tränarna och spelarna har lyckats. Man behöver inte veta att det är HIFK:s tröjor för att se att det är HIFK:s sätt att försvara. Vi har haft vårt aggressiva sätt att pressa.

Blir det ett tredje derby?

Nu väntar två potentiellt svindlande veckor för HIFK. Klubben är fyra matcher från en Europaplats till nästa år.

Europa League-playoff och kval – så avslutas säsongen

Först väntar kvartsfinalen mellan ett formsvagt IFK Mariehamn och ett formstarkt HIFK. Helsingforslaget gick obesegrat genom den nedre slutserien.

– Spelarna ville ta sig till den övre slutserien, men de fortsatte att jobba på. Nu kan vi inte kräva mer av dem än att de spelar som de kan. Det här är en strålande utmaning. De får se hur de kan prestera under press. Det blir en extra laddning, säger Lönnström.

I den andra kvartsfinalen möts HJK och FC Lahti. Nästa helg kan det bli ett tredje derby i Helsingfors mellan HJK och HIFK.

– Vi kan väl säga så att spelarna skulle älska ett till derby.

HIFK:s fotbollssupportrar vid derby mot HJK.
Bildtext I det senaste derbyt mot HJK åkte HIFK på stryk.
Bild: Matti Raivio/All Over Press

Tycker du att det nya spelsystemet är lyckat?

– Spelarna gillar det, åskådarna gillar det. Vi har fått matcher som är viktiga och som berör. Och om spelarna och publiken gillar systemet, är det bara så att vi ska behålla det några år.