Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Chile utvidgar undantagstillstånd och utegångsförbud – omfattande vandalisering och fem nya dödsoffer i mordbrand

Från 2019
En soldat övervakar ett vandaliserat köpcenter i Santiago. Åtminstone 40 köpcenter och andra företag plundrades på söndagen, enligt det chilenska inrikesministeriet.
Bildtext En soldat övervakar ett vandaliserat köpcenter i Santiago. Åtminstone 40 köpcenter och andra företag plundrades på söndagen, enligt det chilenska inrikesministeriet.
Bild: AFP / Lehtikuva

I Chile fortsatte oroligheterna på söndagen trots att undantagstillstånd utlystes i allt fler städer och utegångsförbudet i huvudstaden Santiago började redan sju på kvällen. Fem dödsoffer hittades i en textilfabrik som plundrare tänt eld på.

På söndagen hittade brandmän fem döda i källaren till en textilfabrik i en förort till Santiago. Plundrare hade tidigare trängt sig in i fabriken och tänt eld på den. Myndigheter uppger att dödsoffren inte var anställda vid fabriken.

På lördagen omkom tre människor i en mordbrand mot en Walmartbutik. Livsmedelskedjan uppgav på söndagen att åtminstone 60 av dess affärer hade vandaliserats.

Så här såg ett nedbränt snabbköp i Valparaiso ut på söndagen.
Bildtext Så här såg ett nedbränt snabbköp i Valparaiso ut på söndagen.
Bild: AFP / Lehtikuva

Inrikesminister Andres Chadwick uppgav att det inträffat åtminstone 70 "allvarliga våldsincidenter" bara på söndagen och att åtminstone 40 snabbköp och andra företag plundrats samma dag

Det trots att 10 500 poliser och soldater skickats ut för att hålla ordning bara i Santiago. Uppemot 1 500 människor greps bara på söndagen, 614 av dem i Santiago.

För första gången sedan Augusto Pinochets militärdiktatur upphörde 1990 patrulleras gatorna av militären. Den här bilden visar demonstranter och soldater på en gata i Santiago på söndagen.
Bildtext För första gången sedan Augusto Pinochets militärdiktatur upphörde 1990 patrulleras gatorna av militären. Den här bilden visar demonstranter och soldater på en gata i Santiago på söndagen.
Bild: AFP / Lehtikuva

Undantagstillståndet som utlystes i Santiago på lördagen utvidgades till städer runt om i landet på söndagen. Åtminstone till Antofagasta, Valparaiso, Valdivia, Chillan, Talca, Temuco och Punta Arenas.

Utegångsförbudet började tre timmar tidigare på söndag kväll i Santiago än på lördagen - redan klockan sju.

Prishöjningen i kollektivtrafiken drogs tillbaka

Protesterna i Chile utlöstes av att metrobiljetternas pris skulle höjas för andra gången i år.

President Sebastián Piñera drog tillbaka höjningen på lördag, men demonstrationerna fortsatte.

Också på söndagen avfyrade poliser och soldater tårgasgranater och använde vattenkanoner mot demonstranter i Santiago och flera andra städer.

Chile är ett av Sydamerikas rikaste länder, men inkomstklyftorna är djupa och de allt högre levnadskostnaderna drabbar nu också medelklassen.

Inte ens under konflikten med Pinochet rörde vi metron. Vi visste att metron är för oss.

Demonstrationerna som började för över två veckor sedan har blivit allt våldsammare och urartat i allt svårare vandalisering under de senaste dagarna.

Speciellt illa utsatt är metronätet i Santiago. En betydande del av stationerna och tågen har vandaliserats svårt eller förstörts helt.

En brinnande metrostation fotograferad i Santiago på lördagen.
Bildtext En rykande metrostation fotograferad i Santiago på lördagen.
Bild: AFP / Lehtikuva

Gladys Zuniga var en av många frivilliga som på söndagen försökte röja upp i en svårt vandaliserad metrostation. Hon var sorglig då hon intervjuades av nyhetsbyrån Reuters. Hon tycker att metron är till för hennes barnbarn och alla människor.

- Det skulle ha varit bra om alla hade kommit ut och slagit i kastruller och protesterat på andra sätt, men det här? Inte ens då vi hade konflikten med Pinochet så rörde vi metron. För vi visste att metron är för oss. Och titta på det här nu. Det här är sorgligt för oss alla, sade Zuniga.

Nästan all kollektivtrafik var lamslagen i Santiago på söndagen. Också många flyg till och från Santiagos internationella flygplats var inställda.

Källor: AFP, AP, Reuters

Diskussion om artikeln