Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Morgonkollen: Centern valvinnare på Åland, brister i rehabilitering av cancerpatienter och fortsatta protester i Chile

Från 2019
Valanalytiker och publik i violett belysning på valvakan i Mariehamn.
Bildtext Valanalytiker och publik på valvakan i Mariehamn.
Bild: Bengt Östling/Yle

Vi uppdaterar dig med nattens och morgonens nyheter.

Inrikes

Efter gårdagens lagtings- och kommunalval är Centern största parti på Åland. Enligt Ålands Radio är det med stor sannolikhet Centerledaren Veronica Thörnroos som blir Ålands nästa lantråd. Rösträkningen drog ut till sent i går kväll och resultatet stod klart efter midnatt.

Regeringen vill att fler arbetslösa ska få lönesubvention, men forskningen visar att systemet är ineffektivt och att endast en av tio får jobb då stödperioden är slut. 26-åriga Ekenäsbon Sarah Wikman hör ändå till dem som tack vare ett lönesubventionerat jobb överhuvudtaget kom in på arbetsmarknaden.

Trots att cancerforskningen har kommit långt i Finland, finns det fortfarande brister i rehabilitering av patienter. Eva-Maria Strömsholm insjuknade i cancer som 27-åring. Hon anser att rehabilitering i vissa fall kan vara avgörande för att förebygga framtida problem, och efterlyser därför individuella rehabiliteringsplaner för cancerpatienter samtidigt som de får sin diagnos.

Utrikes

I Chile fortsätter oroligheterna, trots att undantagstillstånd har utlysts i flera städer och det råder nattligt utegångsförbud. Protesterna utlöstes av att metrobiljetternas pris skulle höjas, men trots att landets president meddelat att höjningen dras tillbaka, har människor fortsatt att demonstrera mot höjda levnadskostnader och djupa inkomstklyftor.

I dag går Kanada till parlamentsval - ett val som kan bli en rysare. Hälsovården och klimatförändringen är två stora valfrågor. Valet är också en folkomröstning om den sittande premiärministern, Justin Trudeau.Trudeau och hans Liberala parti har tampats med sjunkande popularitetssiffror - och riskerar nu att förlora makten.

Väder

Det är uppehållsväder i hela landet. I landets södra och mellersta delar är det inledningsvis lokalt regn eller snöfall.

Dagens högsta temperatur är mest 3 till 8 grader, i Norra Österbotten och Kajanaland -1 till +3 grader, och i norr ner till -7 grader.

På Bottenhavet varnas för hård sydvästlig vind, i natt 14 meter per sekund, och på Finska viken blåser frisk, västlig vind, 12 meter per sekund.

Diskussion om artikeln