Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Centern klar vinnare på Åland - Siv Sandberg: "Det har varit en stark motsättning mellan regering och opposition som bara har accelererat"

Från 2019
Bild från valvakan på Åland 2019
Bild: Bengt Östling / YLE

Efter gårdagens lagtings- och kommunalval på Åland står det klart. Centern blev största parti, Socialdemokraterna backar.

Statsvetare Siv Sandberg säger att oppositionen vann och regeringen förlorade helt enkelt.

– Oppositionspartierna Centern på Åland och Obunden Samling hade ett mycket bra val. Centern gick framåt med två mandat och Obunden Samling med ett. Det var den stora förändringen samtidigt som Liberalerna och Moderat Samling för Åland tappade ett mandat var och Ålands Socialdemokrater blev valets stora förlorare med två tappade mandat.

Dessutom kom det nya partiet Hållbar framtid in i lagtinget med två mandat. Enligt Sandberg har ålänningarna skickat ett tydligt budskap till regeringen.

– Folket vill ha en förändring. Bland till exempel Moderaterna som har suttit i en regeringsställning kastade man ut sittande ministrar. Den avgående regeringen har varit väldigt konsekvent. De har drivit på stora reformer som har varit mindre kontroversiella, samtidigt som man drivit på projekt som kommunreformen som har väckt stort motstånd. Det har varit en stark motsättning mellan regering och opposition och den har accelererat nu under det sista året.

Siv Sandberg fotograferad vid den åländska valvakan i Mariehamn.
Bildtext Statsvetare Siv Sandberg säger att det var ett missnöjesval.
Bild: Bengt Östling/Yle

Enligt Sandberg är det ett missnöjesval.

– Det har både att göra med politikens innehåll men också med politikens metoder. Den avgående regeringen hade en ganska smal majoritet. Det blev ett upplägg för konfrontationspolitik, samtidigt som Centern för första gången på länge har varit utanför regeringen. Det skapade en frestelse att plocka poäng där det var möjligt och det visade sig vara en lyckad strategi.

Kommunreformen ett stort missnöje

Centerns ordförande Veronica Thörnroos sade strax före valet att regeringen kom med kommunreformen utan att höra några experter. Sandberg som har blivit expert på Ålands frågor, säger att Åland behöver en kommunreform.

– Jag tror att de flesta är överens om att det behövs en kommunreform på Åland. Däremot tror jag att regeringen underskattade trögheten i systemet. Kommunreformen kom som en konsensus i landskapsregeringen och sedan började man direkt verkställa den. Det kunde ha varit en verksam strategi men istället blev det snabbt motmobilisering med kommunala motröstningar i januari. Jag tror att kommunreformens rykte har blivit värre än själva kommunreformen. Man kunde jämföra det med Juha Sipiläs regerings social- och hälsovårdsreform, man gick snabbt framåt men när det kom till verkligheten har man snubblat över en massa hinder.

Det har på spekulerats om att det skulle bli en klassisk borgerlig regering med Centern, Liberalerna och Moderaterna

― Siv Sandberg

Vad tror du att Centerns ordförande Veronica Thörnroos gör nu?

– Hon borde åtminstone samla ihop en regering som har ett tillräckligt starkt mandat. Om hon bara tar den nuvarande oppositionen, alltså Centern och Obunden Samling så räcker det inte till en majoritet i lagtinget.

Veronica Thörnroos med segerbukett på valvakan i Mariehamn
Bildtext Veronica Thörnroos, ordförande för Centern på Åland förväntas bli Ålands nästa lantråd.
Bild: Bengt Östling/Yle

Ålands lagting har sammanlagt 30 platser och om Centern skulle bilda regering med endast Obunden samling skulle de ha 13 mandat vilket inte räcker till majoritet.

– Vem det tredje partiet blir är väldigt intressant. Det har på förhand spekulerats om att det skulle bli en klassisk borgerlig regering med Centern, Liberalerna och Moderaterna. Samtidigt finns det också en logik i att man börjar med vinnarna och plockar åt sig flera partier för att få en majoritet.

Samtidigt som folket visade sitt missnöje med regeringen fanns det ett problem med rösträkningen på valdagen och dessutom måste man för några veckor sedan avbryta den planerade internetröstningen.

– Det är klart att det alltid kommer praktiska omständigheter som gör att det kan dra ut på tiden. Men under de dryga 20 år som jag har kommenterat val i Finland har rösterna aldrig varit försenade med mer än 15 minuter. Nu utlovades förhandsrösterna redan klockan åtta men det dröjde ända till klockan elva innan de var räknade. Det var nog en miss för Centralvalnämnden som borde fungera felfritt, säger Siv Sandberg.

Valvaka på Åland 20.10.2019

Centern valvinnare på Åland - socialdemokraterna backar

Ovanligt långsam rösträkning - förtidsrösterna försenades.

Diskussion om artikeln