Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Cirka 70 procent av tonårsflickorna har fått HPV-vaccin – sämst är täckningen i Österbotten

Från 2019
Uppdaterad 21.10.2019 14:27.
En hand med en blå gummihandske håller i en vaccinspruta som tryckts in i en persons arm.
Bildtext HPV-vaccinet introducerades i det nationella vaccinationsprogrammet år 2013.
Bild: EPA-EFE/STR

Nya uppgifter ur det nationella vaccinationsregistret visar att cirka 70 procent av alla finländska flickor födda år 2006 har fått HPV-vaccinet. Men det finns stora regionala skillnader i täckningen.

Täckningen är bäst i Norra Savolax, 83 procent, och sämst i kustområdena i Österbotten, 54 procent.

Bland storstäderna är vaccinationstäckningen högst i Vanda, där 75 procent av alla flickor födda 2006 har fått HPV-vaccin. I Helsingfors är täckningen 74 procent och i Esbo 73 procent.

Det finns flera orter där nio av tio flickor vaccinerats; bland annat Nådendal, Enare och Hangö. I Grankulla, Ingå och Kyrkslätt i västra Nyland är täckningen över 80 procent.

Mindre än hälften av flickorna i Jakobstad vaccinerade

Vaccinationstäckningen är fortfarande sämst i kustområdena i Österbotten. Till exempel i Brahestad, Björneborg och Jakobstad har färre än hälften av alla flickor födda 2006 fått HPV-vaccin. 

- I Sverige är täckningen för HPV-vaccinationer 85 procent i hela landet. Det är svårt att förstå varför nästan en tredjedel låter bli att vaccinera sig här i Finland, säger Tuija Leino, överläkare vid Institutet för hälsa och välfärd THL, i ett pressmeddelande.

- Forskning har visat att vaccinet är säkert och ger det bästa och mest långvariga skyddet mot cancer om man tar vaccinet tillräckligt tidigt. Därför bör man inte skjuta upp vaccinationen.

HPV orsakar flera former av cancer, så som cancer i munhålan, svalget och i ändtarmsöppningen, penis, livmoderhalsen, slidan eller i de yttre könsdelarna.

Cirka 80 procent av alla människor får någon gång under sitt liv HPV-smitta, vilket utsätter dem för risk att insjukna i en allvarlig sjukdom.

Vaccinet det bästa skyddet mot HPV

Vaccinet är det bästa skyddet mot papillomviruset.

HPV-vaccinet introducerades i det nationella vaccinationsprogrammet år 2013, och ges till flickor i femte klass i lågstadiet.

I dagsläget ges HPV-vaccinet endast till flickor, men enligt regeringens budgetproposition ska även pojkar få vaccinet nästa år.