Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Dagisar i Korsholm indragningshotade – "Låt oss smälta det här med skolorna först"

Från 2019
Uppdaterad 21.10.2019 09:11.
Daghemsbarn i regnkläder köar för att komma in till dagiset.
Bild: Linus Hoffman / Yle

Daghemmens framtid i Kvevlaxområdet diskuterades på ett möte på söndag kväll. Kommunen behöver spara pengar och ett alternativ är att centralisera daghemmen i byarna till några eller något ställe.

I praktiken betyder det att daghemmen i Petsmo, Veikars, Kuni och Västerhankmo är indragningshotade.

Politiker, föräldrar och bybor samlades på initiativ av SFP:s lokalavdelning i Kvevlax för att diskutera läget. Ulla-Maj Salin som är ordförande för lokalavdelningen hade kallat till mötet.

- Vi är bekymrade och vi tycker att det går väldigt snabbt allting. Vi har inte ens haft en termin i vårt nya lärcenter där man har samlat ihop barn från alla delar i Kvevlaxområdet och nu står daghemmen i tur att dras in. Det vill inte byborna och det tycker vi från lokalavdelningens sida är allt för snabbt. Man hinner inte reflektera över vad man kanske går miste om, säger Salin.

Collage gjort av porträtt av Ulla-Maj Salin och Samuel Broman.
Bildtext Ulla-Maj Salin.
Bild: Yle

Jessica Berg från Petsmo var en av de 24 som deltog i söndagens möte. Hon har inte själv barn i dagisålder, men är bekymrad över byns framtid om daghemmet dras in.

- Det känns förödande med tanke på att vi just har mist vår skola och man märker ju det att det behöver finnas en samlingspunkt i byn, säger Berg.

Räkna först hur mycket man sparar

I samtliga byar i Kvevlaxområdet har byskolorna också dragits in och skolbarnen har flyttats till det nybyggda Kvevlax lärcenter. Något många fortfarande känner en viss bitterhet över.

Jessica Berg påpekar också att man först borde se hur mycket man verkligen sparar pengar på centraliseringen innan man går in för att göra det samma för daghemmen i byarna.

Jessica Berg, förälder och ordförande för Hem och skola i Petsmo.
Bildtext Jessica Berg.
Bild: Yle/Anna Kurtén

- Låt oss smälta det här med skolorna först och kolla om det faktiskt sparat att vi har de här stora skolcentren, för i slutändan är jag rädd för att det behövs fler assistenter, kuratorer och psykologer i och med att de ska börja vara i stora daghem från att de är små. Sånt kostar också för samhället och kommunen, säger Berg.

Ansträngd ekonomi

Bakgrunden till daghemsdiskussionen är Korsholms ansträngda ekonomi.

Bildningsnämnden har överstigit sin budget och hela kommunen är dryga tre miljoner på minus. Ulla-Maj Salin förstår att allt behöver ses över, men tycker ändå att det här inte är rätt ställe att spara på.

- Vi vet att bildningsnämnden har överstigit sina ramar, men det är inte bara daghemmens verksamhet. Om vi jämför med andra kommuner och kommundelar så är inte den verksamheten dyr i vår kommun. Det har vi statistik på. Det ligger under landets medeltal, säger Salin.

Skolbyggnadernas framtid ett frågetecken

Förutom daghemsverksamheten i byarna så diskuterades också skolbyggnaderna och deras framtid under söndagens möte.

Flera av daghemmen finns i anslutning till skolorna och utnyttjar en liten del av skolbyggnaderna. Men en stor del av skolorna står tomma och de kostar pengar för kommunen.

Skolbyggnaderna anses ändå av byborna ha ett stort värde som samlingspunkter. Att dra in daghem och stänga skolbyggnader ansågs gå stick i stäv med kommunens byautvecklingsplaner.

- Det rimmar illa med att man ska stänga och sälja ut skolbyggnader och samtidigt stimulera byautveckling i alla bydelar i vår kommun. Om vi vill ha inflyttning till våra byar ,vilket vi naturligtvis vill, anser vi att daghem är väldigt väsentligt, säger Salin.

- Folk från byarna tyckte nog att man borde kolla byautvecklingsplanerna om det finns möjlighet att vi kan ha annan verksamhet och får ha annan verksamhet i lokalerna och på det sätter behålla dagisarna. Till exempel föreningar skulle få hyra in sig i de lokaler som finns ute i byarna, säger Berg.

Ingen från bildningsnämnden deltog i söndagens möte.

Från kommunstyrelsen var Anita Sundman (SFP) på plats och hon sa till Vasabladet att man bra kan tycka att allt ska vara som förr, men som det ser ut nu kommer kommunen gå back med 3,5 miljoner i år. Pengarna räcker helt enkelt inte till.

Bildningsnämnden tar upp frågan om daghemmen i Kvevlaxområdet på sitt möte på onsdag.

Diskussion om artikeln