Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Pneumokockbakterierna är mycket vanliga – sprids då någon hostar eller nyser

Från 2019
Uppdaterad 25.10.2019 13:16.
Sjuk människa inhalerar ånga.
Bildtext Pneumockerna finns i nässvalget och smittar främst i direkt kontakt mellan människor.
Bild: Mallivapaa. ||| Free Model./All Over Press

Förra veckan kom det fram att flera anställda vid Åbovarvet har insjuknat i lunginflammation orsakad av en pneumokockinfektion.

Bakterien är mycket vanlig, berättar Ilkka Seppä. Han är forskningsläkare vid Rokotetutkimukeskus, vaccinationsforskingscentralen som leds av Tammerfors universitet och som har en klinik i Åbo.

- Den tillhör den vanliga bakteriefloran på slemhinnorna hos barn som är under skolåldern. Den kan också finnas på äldre barn och hos vuxna.

Kan orsaka många sjukdomar

Enligt Seppä kan pneumokockbakterierna orsaka en varierande mängd sjukdomar. En pneumokockinfektion kan exempelvis drabba de övre luftvägarna.

Ilkka Seppä tittar in i kameran.
Bildtext Ilkka Seppä.
Bild: Ida-Maria Sola/Yle

- Det kan vara frågan om allt från öroninflammationer och bihåleinflammationer till pneumoni (lunginflammation). Därutöver kan de orsaka allvarliga infektioner där bakterierna sprids in i vävnaderna. Det här kan orsaka hjärnhinneinflammation eller sepsis, alltså blodförgiftning. Då svävar man i livsfara, säger Seppä.

Smittar främst i direkt kontakt mellan människor

Enligt Institutet för hälsa och välfärd, THL, finns det över 90 kända typer av pneumokockbakterier.

Drygt 20 av de här typerna orsakar den här typen av symptom.

Pneumockerna finns i nässvalget, berättar Seppä. Bakterierna lever inte länge på ytor, utan smittar främst i direkt kontakt mellan människor.

De kan alltså spridas då någon hostar eller nyser.

De som har en grundsjukdom löper större risk att insjukna. Men även friska personer kan insjukna i pneumokocker, förklarar Seppä.

Enligt Seppä rekommenderar man att alla småbarn vaccineras mot pneumokocker.

Det här gäller också för personer som är över 65 år gamla och personer som tillhör en riskgrupp.

Jobbar för att ta fram effektivare vaccin

Forskarna på vaccinationsforskningscentralen jobbar som bäst med att hitta effektivare vaccin mot pneumokocker, fortsätter Seppä.

- Vi har i fyra år forskat i ett vaccin, som borde ha ett skydd mot 15 olika serotyper av pneumokocker. Meningen är att hitta ett vaccin med större skydd, säger Seppä.

Årligen konstateras ungefär 800 allvarliga fall av pneumokockinfektioner, enligt THL. Cirka 60-80 av dem konstateras inom Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt.

Diskussion om artikeln