Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Oro för Ekocenters framtid i Dalsbruk - t.f. Omsorgschef: "Det är inte slut på den här verksamheten"

Från 2019
Tramporgel.
Bildtext Arkivbild. På återvinningscentralen Ekocenter i Dalsbruk reparerar man bland annat gamla möbler och träföremål.
Bild: Yle/Pia Santonen

Ekocenters framtid har väckt mycket diskussion på sociala medier, efter uppgifter om att arbetskontraktet för en person som varit tidsbundet anställd på återvinningscentralen kommer att upphöra vid årskiftet.

Många har varit oroliga för att den verksamhet som bedrivs vid Ekocenter i Dalsbruk, Kimitoön, kommer att helt läggas ner.

Ekocenter är en återvinningscentral som bland annat tar emot och reparerar gamla möbler som sedan säljs vidare.

Ekocenter har också hand om ett träsnickeri. Många av dem som jobbar där är långtidsarbetslösa eller andra människor som har svårt att hitta sysselsättning.

Harald Holmström.
Bildtext Arkivbild. Harald Holmström.
Bild: Amanda Vikman/Yle

Del i en större helhet

Harald Holmström, t.f. omsorgschef i Kimitoöns kommun, säger att verksamheten inte läggs ner. Att arbetskontraktet för den anställda på Ekocenter upphör är en del i kommunens försök att få ekonomin i skick, men enligt Holmström betyder det inte att hela verksamheten där läggs ner.

Målet är att effektivera sysselsättningen i kommunen och i framtiden sysselsätta fler arbetslösa än hittills. Ekocenters verksamhet är följaktligen en mindre del i ett större sammanhang.

- Det är frågan om att effektivera vår verksamhet och göra den kundorienterad och söka efter individuella lösningar åt våra klienter, det har ingenting att göra med att köra ner någon verksamhet, säger Holmström.

- All verksamhet kommer inte att försvinna, men den kanske ändrar form. Det är inte slut på den här verksamheten över huvud taget, det är ju bara en person som inte fortsätter, och det har med ekonomi att göra.

Enligt Holmström är utvecklingsarbetet för den här sysselsättningsplanen för tillfället på hälft och det är svårt att säga exakt hur Ekocenters framtid ser ut, och vilken typ av verksamhet som där bedrivs.

Däremot medger Holmström att snickeriet vid Ekocenter upphör efter årskiftet, i samband med att den anställdes arbetskontrakt tar slut.

Mera information vid jul

Holmström säger att budgetarbetet ännu är på hälft, men att de ganska snart kommer att veta mera om planerna för sysselsättningsenheten.

- Vi kommer ju nog att berätta var vi står här före jul, att hur vi har tänkt göra i början av nästa år, säger han.

Diskussion om artikeln