USA inledde reträtten från Syrien till Irak – en del soldater stannar ändå kvar för att bevaka syriska oljefält
Amerikanska styrkor har börjat retirera från Syrien till Irak. En
konvoj som bestod av ett hundratal militärfordon körde på måndag förmiddag över gränsen mellan Syrien och den kurdiska provinsen Dohuk i norra Irak.
USA ska enligt försvarsministeriet Pentagon omplacera ett tusental soldater från norra Syrien till nordvästra Irak, där de ska delta i kampen mot terrorgruppen IS.
USA har haft drygt 1 000 soldater i Syrien. Av dem är omkring 150 stationerade vid en bas i sydöstra Syrien, invid gränsen till Irak. Deras uppgift är att stoppa vapenleveranser från Iran till Syrien och Libanon och de kommer därför att stanna kvar där de är.
Pentagon har enligt amerikanska medieuppgifter samtidigt ökat trycket på Vita huset för att ett par hundra soldater skall lämnas kvar i nordöstra Syrien för att bevaka oljefält, som både Ryssland och den syriska regeringen är intresserade av.
Oljefälten som tidigare kontrollerades av terrorgruppen IS, intogs i fjol och i år av den kurdkontrollerade styrkan SDF, i samarbete med amerikanerna.
Trump verkar vara införstådd med planen, att döma av hans uttalande på Twitter för ett par dagar sedan.
– USA:s soldater är inte i krigs- eller eldupphörzoner. Vi har säkrat Oljan.Tar hem våra soldater!
President Donald Trump har alltså hävdat att alla amerikanska soldater i Syrien tas hem, men även Pentagon och försvarsminister Mark Esper medger att det inte är sant, utan alla amerikaner i Syrien stannar kvar i Mellanöstern, antingen i Syrien eller i Irak.
Fortsatt samarbete mellan USA och kurder?
Esper bekräftade på söndag att alla amerikaner som dras bort från Syrien i stället stationeras i västra Irak, att det sker av två orsaker.
– Den ena är att hjälpa till med försvaret av Irak och den andra är att motarbeta IS, medan vi funderar på vårt nästa steg. Saker och ting kan förändras, men det här är planen just nu säger Esper.
Trump beslöt också nyligen att skicka ett par tusen soldater till Saudiarabien, så talet om att han kommer att ta hem amerikanska soldater från Mellanöstern för att "avsluta dessa ändlösa krig" är bara struntprat, säger presidentens kritiker i USA.
Om Pentagons plan på en bevakningsstyrka vid oljefälten förverkligas, så skulle det också innebära att samarbetet med kurderna fortsätter i östra Syrien.
Kurderna är visserligen ytterst besvikna på Trumps beslut att dra bort USA:s militära stöd för kurderna vid gränsen mellan Turkiet och Syrien, men de skulle gladeligen fortsätta samarbetet med amerikanerna, även om det sker på ett annat håll.
På så sätt kunde kurderna fortsätta att gå en balansgång mellan USA och den syriska regeringen för att säkra sina egna intressen.
Turkiet har samtidigt upprepat sitt hot om att offensiven mot kurderna i nordöstra Syrien återupptas om inte kurderna evakuerar gränsområdet senast på tisdag kväll.
Kurderna håller fast vid att de är redo att utrymma ett 120 kilometer långt gränsavsnitt, men att de inte tänker överge hela den 440 kilometer långa gränszonen som de har kontrollerat.
Turkiet bekräftade på måndag eftermiddag att kurderna håller på att utrymma gränsavsnittet mellan städerna Tel Abyad och Ras al-Ain och att minst 125 kurdiska militärfordon är på väg söderut från gränsen.
Källor: Reuters, AP, New York TImes