Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Yle Arenans sida för ljudinnehåll förnyas - det här får du inom kort

Från 2019
Uppdaterad 23.01.2020 14:11.
Matti Kivinen
Bildtext Matti Kivinen på Yle Arenan. I bakgrunden Jarl-Erik Malmström, Jan Ruusuvuori och Nina Liljeblad. Läs i artikeln vilka nya funktioner som är på väg eller redan är här.
Bild: Yle/ Ulrica Fagerström

Yle Arenans ljudsida förnyas nu på flera sätt och i flera steg. En ny pikant liten funktion är att du kan spela upp radioprogram med en snabbare hastighet. En större förändring innebär den ljudspelare med vilken du som inloggad kan sätta ihop en egen spellista av radioprogram, inslag och poddar.

Yle Arenans ljudsida förnyas inom kort både vad gäller utseende, navigation (hur du rör dig på sidan) och funktion.

Förändringarna görs i flera steg där olika plattformar (mobil/webbläsare) och olika mobila operativsystem (Android/ iOS) omfattas av förändringarna i olika takt.

yle arenan
Bildtext Utvecklingsarbete på Yle Arenan en vanlig vardag. Från vänster Jussi Martikainen, Jan Ruusuvuori, Ari-Matti Nivasalo och Matti Kivinen.
Bild: Yle/ Ulrica Fagerström

Navigationen

Nytt sedan ett par veckor tillbaka är att alla iOS-användare har nya "knappar" längst ner på skärmen då de öppnar sin Arenan-app.

- Under hösten kunde först hälften av iOS-användarna märka en skillnad i ljudsidans utseende i applikationen. Förändringarna dök slumpmässigt upp hos hälften av dem (ett så kallat A/B-test), berättar Matti Kivinen som leder utvecklingsarbetet av Arenans olika versioner för applikation och webbläsare.

buggar
Bildtext Yle Arenan jobbar ständigt med att förbättra de tekniska lösningarna.
Bild: Yle/ Ulrica Fagerström

På basen av hur iOS-användarna tog till sig de två olika versionerna (den nya användes mer flitigt) kunde den nya därefter införas för alla iOS-användare. Testet var samtidigt till nytta också för andra användare. Den nya navigationen kommer så småningom att införas också i operativsystemet Android.

Här ser man hur navigationsknapparna på en iphone nu är placerade i nedre kanten av telefonens skärm.

arenan med iphone
Bildtext Startfönstret i applikationen för iOS finns nu längst ner på skärmen. Förändringen kommer så småningom också att dyka upp i operativsystemet Android.

Nya funktioner

En ny funktion i Arenan-appen är möjligheten att lyssna på ljud i ett snabbare tempo. Du kan välja att lyssna endast lite snabbare eller upp till två gånger den normala hastigheten.

Funktionen finns redan i applikationen för Android och är på kommande till iOS.

spela upp radioinslag
Bildtext Genom att klicka på "1,5x" nere i vänstra hörnet kan du ändra hastighet för ljuduppspelningen. Utseendet i Arenan-applikationen för operativsystemet Android.

Gör spellistor med nya ljudspelaren

Den största förändringen är att användaren av Arenans audiosida inom kort (och i Android redan nu) kommer att kunna organisera ljudmaterial i en egen spellista. Du kan surfa omkring på olika sidor och med ett plus addera intressanta radioprogram, -inslag och poddar för att sen förflytta dig till din lista och lyssna på materialet där.

Kvanthopp på Yle Arenan
Bildtext Tryck på plusset i applikationen för Android-telefoner och du kan redan nu bygga en spellista.
Spellista på Arenan i en Android-telefon.
Bildtext I spellistan ordnar sig programmen under varandra.

Den nya ljudspelaren fungerar redan nu i applikationen för Android-telefoner och utvecklas som bäst för iOS-telefoner. Innan årsskiftet kommer ljudspelaren också att finnas tillgänglig för datorernas webbläsare.

För att komma åt spellistan krävs att man loggar in på ett Yle-konto.

Obs! Din egen Arenan-applikation måste uppdateras för att du ska kunna se de funktioner som tillkommit efter din förra uppdatering.

Miina Kajos heräilee
Bildtext Snart kan du somna till ett radioprogram utan att tömma batteriet.
Bild: Jaani Lampinen / Yle

Zzzzz...

En ny funktion som ännu inte införts men som snart kommer till samtliga applikationer är en insomningstimer som gör att du kan bestämma en sluttid för uppspelandet av Arenan-ljud.

Nytt utseende på Arenans ljudsida.
Bildtext En försmak av det nya utseendet.

Nytt utseende

I samband med att ljudsidans funktioner förnyas, utvecklas efter hand också utseendet på sidan. Det nya utseendet existerar redan parallellt med det gamla men har ännu inte helt tagits i bruk. Det testas i slumpmässiga A/B-test precis som fallet var med den förnyade navigationen som nämndes i början av artikeln.

Det förnyade utseendet dyker upp efter hand på alla plattformar. För datorernas webbläsare införs det kring årsskiftet. Du kan se den nya versionen för webbläsare här. Fungerar också i mobilens webbläsare.

Matti kivinen på Yle Arenan.
Bildtext Matti Kivinen på Yle Arenan uppskattar att mycket kommer att utvecklas inom området för medialjud.
Bild: Yle/ Ulrica Fagerström

Ökande ljud?

Framtiden kan föra med sig en ökad efterfrågan på ljud. Bland annat på grund av nya tekniska lösningar som exempelvis röststyrda högtalare.

Smarthögtalare med skärm i ett kök. Högtalaren spelar upp Yle Nyheter.
Bildtext Dags att prata till dig nyheter?
Bild: Mikael Hindsberg / Yle

- Ljudsidan har en enorm tillväxtpotential, säger Matti Kivinen.

Själv har han jobbat med Yle Arenans användarupplevelse och applikationer i omkring tio år. Den tiden har allmänt sett präglats av en ständig förändring som påverkat Arenan.

- Ingen enskild sak utan en jämn ström av förändringar, konstaterar han.

Skrotade TV-apparater
Bildtext Gammal teknik har fått vika för ny teknik och nya vanor.
Bild: Yle/Roger Källman

Under den tiden har till exempel det så kallade "vanliga" tv-tittandet gått ner - folk tittar mindre än tidigare på tv-program samtidigt som de sänds. Istället tar man till sig dem på andra sätt.

Publikhav på Pori Jazz 2019.
Bildtext Mobilen är alltid med.
Bild: Jari Pelkonen / Yle

Yle i täten men med allt fler jättar i närheten

- Yle Arenan är en föregångare, såväl nationellt som nordiskt i förhållande till de andra public service-bolagen, säger Kivinen.

Men aktörerna på streamingmarknaden har blivit fler. In har kommit såväl nationella teleoperatörer som internationella bolag med stora resurser.

- Det är en hård tävlan om folks tid, speciellt de ungas, konstaterar Kivinen.

Tre mobiltelefoner
Bildtext Så lite tid - och så mycket att välja mellan.
Bild: Sofie Gammals/Yle

Mobilt, dator och tv

Tittar man på antalet skärmar så använder finländarna främst mobiler och datorer för att ta till sig innehåll på Yle Arenan.

Tittar man på antal starter är mobilapplikationen för iOS och Android störst med knappa hälften av alla starter.
Cirka en fjärdedel av starterna görs med big screen (olika nya tv-lösningar som smart-tv, Chromecast, Apple TV och Android TV) och likaså en fjärdedel med datorernas och mobilernas webbläsare.

Tittar man på mängden tid finländarna sätter på att titta på Arenan så är det likaså mobiler och datorer som är flitigast i användning, men big screen-lösningarnas tidsanvändning ökar.

Det ser ut som att man tar till sig kortare innehåll via mobila apparater och längre via datorer och big screen.

En deltagande i världrekordsförsöket i oavbrutet tv-tittande. Bild från Amsterdams centralstation 12 maj 2014.
Bildtext Sitter man vid en stor skärm tittar man längre.
Bild: EPA/KOEN VAN WEEL

Du är vad du tittar på

En trend för streamingtjänster såväl nationellt, internationellt som specifikt på Yle Arenan är att forma tjänsten utgående från den individ som använder den. Den så kallade personifieringen erbjuder dig nytt material enligt vad du tittat på tidigare och med hjälp av vad datorerna räknat ut att du vill se mer av.

Tjänsten är under utveckling och “lär” sig allt mer efter hand.

Personifieringen har i första hand inget med inloggning att göra utan baserar sig på dina tidigare klick.

Piirroskuvassa sormi osoittaa mobiililaitteen näytöllä nappulaa, joka on käyttäjäkuvakkeen alla.

Inloggning

Men allt mer hoppas Yle Arenans tjänsteutvecklare att användarna ska använda möjligheten till inloggning.

- Då kan vi få mer information om hur finländarna använder tjänsten och kan utveckla den mer specifikt, bättre funktionalitet, rätt program vid rätt tidpunkt och ett innehåll som motsvarar folks behov, räknar Kivinen upp.

Smart TV för barn på ny barn sjukhuset
Bild: Yle/Carolina Husu

Tv:n kvar men laddad med ny teknik

Trenden är att finländarna inte längre tittar på tv enligt vad som sänds i en viss kanal vid en viss tidpunkt utan istället väljer innehåll enligt personliga preferenser och vid en tidpunkt då det passar bäst i just den egna livssituationen.

Men själva apparaten ser inte ut att försvinna - tvärtom - big screen-tittandet är som redan nämndes på uppåtgående.

För tillfället används Yle Arenan av cirka 300 000 smart-TV-apparater (oftast Samsung eller LG) eller andra former av tv-lösningar (Chromecast cirka 100 000, Android-TV cirka 90 000, Apple TV cirka 20 000 och Playstation 4 cirka 20 000 enheter). Siffrorna är riktgivande och beskriver månatliga användare i september 2019. Speciellt har mängden smart-TV-användare ökat med en förändring på +18% under ett år.

Bil på vinterväg.
Bildtext Många lyssnar på radio i bilen. Men också billyssnandet står inför förändringar.
Bild: Linus Hoffman / Yle

Helt nya tjänster - Yle Arenan i bilen

Just nu pågår ett utvecklingsarbete för att få in Yle Arenan i bilarna. Samarbetet kring användargränssnittet sker tillsammans med Apple Carplay och Android Auto och möjligtvis är någonting på kommande i den vägen redan de närmaste månaderna.

Även röststyrda högtalare är ett nytt område som Yle Arenan jobbar med. Du kan läsa om mer om till exempel Svenska Yles röststyrning här.

Vill du komma med idéer eller önskemål gällande Yle Arenans tekniska lösningar i applikationen eller i webbläsaren? Du kan skriva på svenska direkt till areena.kehitys@yle.fi .