Gymnasieelever ville fråga ut riksdagsledamot om brexit: "Politiker verkar ha ett häftigt jobb"
Klimatet engagerar och brexit intresserar de unga. Riksdagsledamot Sandra Bergqvist besökte Kimitoöns gymnasium för att berätta om sitt politiska arbete.
- Jag är inte så insatt i politik så där i allmänhet, så jag tyckte det var intressant att höra hur politikernas vardag helt konkret ser ut och vad de gör. Det är ju ändå de som bestämmer om vårt land och vår framtid, säger eleven Hanna Gustafsson.
Bergqvist hann under en knapp timme berätta om sitt arbete samtidigt som hon betade sig igenom olika politiska teman. Bland annat kommunikation, könsstympning och jämlikhetsfrågor, brexit, EU:s framtid, förlängd läroplikt och klimatförändringen.
- Under riksdagsvalet följde jag politiken lite mer aktivt, och brexitfrågan har varit intressant att följa. Om politikerna gör tillräckligt gällande klimatfrågan är svårt att säga, de kunde ge fler konkreta exempel på vad de faktiskt gör, säger Gustafsson.
Liksom för många unga, är klimatfrågan viktig också för Fanny Karell.
- De flesta känner till klimatförändringen för det cirkulerar på sociala medier. Det handlar om vår framtid och är något man borde bry sig om och fundera på mer aktivt, säger hon.
Ingendera tror ändå att politikerjobbet är något för dem då de inte känner sig tillräckligt insatta. De har andra saker i livet som känns viktigare än politik just nu.
- Men först när jag hörde att vi skulle få besök av en politiker tänkte jag mest "just så, okej". Men sen var det ju jätte intressant att få höra vad politikerna tänker, funderar på och gör i riksdagen, säger Gustafsson.
"Verkar vara ett häftigt jobb"
Joacim Oksanen och Atte Hellbom tyckte de lärde sig en hel del nytt och fick en bra inblick i politikerjobbet.
- Sandra Bergqvist förklarade väldigt bra och tydligt vad politiker är för slags yrke. Men jag tror inte att det är något för mig, jag skulle inte klara av stressen som jobbet innebär, säger Hellbom.
Oksanen såg lite annorlunda på saken.
- Hon gav en bra insyn bakom kulisserna om vad som händer just nu inom det politiska i Finland. Det verkar vara ett häftigt jobb och intresserar nog, säger han.
Oksanen fick en tydlig uppfattning om att det är stora och många förändringar på gång just nu.
- Det är många stora beslut som ska fattas just nu, också i Europa. Jag fick bilden av att Finlands roll är väldigt viktig också för andra länder, säger Oksanen.
Båda killarna är med i Kimitoöns ungdomsparlament. Atte Hellbom har varit med sedan han gick på sjuan i högstadiet.
- Jag blev egentligen nominerad utan att jag visste om det, men efter första året märkte jag att de små sakerna vi gjorde hjälpte mycket och gav glädje till barn och unga i kommunen. Det är en känsla som få saker slår, säger han.
Bland annat har man genom Islaparlamentet kunnat dela ut tusentals euro för att förbättra trivseln i skolorna. Det har till exempel införskaffats nya soffor och biljardbord till skolan.
Både Oksanen och Hellbom anser att klimatfrågan med all rätt fått ta plats.
- Det handlar som sagt om vår framtid. Det är viktigt att de äldre lyssnar på oss unga och börjar göra förändringar som de unga kan ta över och fortsätta med sen, säger Hellbom.
Debatterade gymnasieböckernas pris år 1999
Sandra Bergqvist tänker först föreslå att politik inte hade någon betydelse alls i hennes liv som gymnasieelev. Men ändrar sig sedan.
- Jag insåg sedan att jag nog ändå var engagerad. Under en debatt i gymnasiet 1999 frågade jag varför jag måste betala så mycket för gymnasieböckerna. Nu märker jag att det ju handlade om politik, säger hon.
Bergqvist tror att intresset för politik har ökat bland de unga de senaste åren.
- De nya sätten man når ut till folk har gjort det lättare att engagera sig och förstå. Ett exempel är Greta Thunberg, även om hon ju inte definierar sig som politiker, men hon lyfter upp ämnen till debatt och det tycker jag är jättebra.
Varför tror du så många av gymnasieeleverna var intresserade av brexit?
- Kanske ändå att det handlat mycket om brexit i media. Men samtidigt kanske man inte riktigt vet vad till exempel ett avtalslöst brexit innebär. Eleverna ställde överlag bra frågor, de var väldigt alerta och man märkte att de hängde med.
