Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Stor dag väntar för Seppo Evwaraye – Royals eldsjäl gör landslagsdebut som 37-åring

Från 2019
Uppdaterad 21.10.2019 19:48.
Seppo Evwaraye är eldsjälen bakom Wasa Royals.
Bildtext Seppo Evwaraye är eldsjälen bakom Wasa Royals.
Bild: Yle/AnnaWikman

En plats i EM-semifinal finns i potten då Finlands herrlandslag i amerikansk fotboll möter Danmark på lördag. Med i det finländska laget finns då den 37-årige Vasabon Seppo Evwaraye som gör landslagsdebut.

Seppo Evwaraye hör till de mest meriterade finländska spelarna i amerikansk fotboll genom tiderna. Han var på vippen att slå sig in i NFL-laget Minnesota Vikings i mitten av 2000-talet och spelade sedan i NFL Europa.

I Finland har han vunnit ligaguld med Butchers och på senare år har han sett till att sporten fått ett uppsving i hemstaden Vasa då Royals etablerat sig i ligan.

På lördag väntar en helt ny utmaning för 37-årige Evwaraye. Spelarbrist har lett till att han fått en landslagskallelse och får debutera när Finland och Danmark gör upp om en plats i EM-semifinal.

– Jag fick frågan och tackade ja. Det är lite tunt i den offensiva linjen så jag tänkte varför inte. Jag ska göra allt för att vi ska besegra Danmark. Jag vet inte om jag är med i landslaget igen nästa år när de bästa spelarna är tillbaka, säger han i ett pressmeddelande.

Spelade i VM 1999

De senaste åren har Evwaraye fungerat som general manager i Wasa Royals men den här säsongen gjorde han comeback som spelare och siktar på att fortsätta även nästa år.

– Det var så roligt, nu gäller det bara att träna på ett vettigt sätt för en 37-åring. Målet är att kunna spela, säger han.

På lördag får alltså Evwaraye dra på sig landslagströjan för första gången men det är inte första gången han representerar Finland.

1999 spelades VM för första gången och Finland skickade Evwarayes dåvarande klubb Butchers samt några andra spelare till mästerskapet.

– Det var ett sorgligt mästerskap. Uppladdningen var ett skämt och vi förlorade med 0–89 mot Mexiko. Det var en kombinerad semester- och matchresa, ett roligt långt veckoslut i Italien. Men det var också en fin erfarenhet att som ung spelare få spela utomlands, säger han.

Diskussion om artikeln