Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

13 miljarder euro – Veikkaus medger sin egentliga omsättning för MOT

Från 2019
Närbild på spelautomat.
Bildtext Spelautomaterna utgör 85 procent av hela Veikkaus omsättning.
Bild: Retu Liikanen / Yle

Veikkaus har två olika belopp för bolagets omsättning. Offentligt talar Veikkaus om tre miljarder euro, men egentligen ligger omsättningen på 13 miljarder euro.

Orsaken till att omsättningen kastar så grovt är att Veikkaus subtraherar vinsterna de betalat till spelarna i automat- och bordspel från omsättningen innan den rapporteras.

Utan det här avdraget skulle spelautomaterna omsätta omkring elva miljarder euro. Det här betyder alltså att spelautomaterna utgör 85 procent av hela bolagets omsättning.

Statsägda Veikkaus aggressiva marknadsföring och lättillgängliga spelautomater har fått kritik och tidigare i höst bestämde ledningen och regeringen att skära ned på marknadsföringen och antalet spelautomater.

Yles granskande program MOT frågar Veikkaus vd Olli Sarekoski om bolaget försöker dölja den egentliga siffran för att inte avslöja hur viktiga spelautomaterna är för bolaget.

Vd Sarekoski säger att bolaget använder beloppet 13 miljarder internt, men hävdar att de nog öppet uppger omsättningen på 13 eller 12,8 miljarder i år.

Du kan läsa MOT:s granskning här (på finska): 13 miljardin Veikkaus – yhtiö myöntää MOT:lle automaattipelien todellisen liikevaihdon och titta på inslaget nedan (textning endast på finska).

Veikkaus blåvita saga - Spela upp på Arenan