Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Pedersöre går vidare med markbytet – fullmäktige röstade om ärendet tre gånger

Från 2019
Tomten mittemot Pedersheim i Bennäs där kommundirektör Stefan Svenfors föreslår att nya Bennäs-Östensö skola ska byggas.
Bildtext Markområdet i fråga.
Bild: Fredrik Djupsjöbacka

Kommunfullmäktige i Pedersöre gav grönt ljus för det omdiskuterade markbytet i Bennäs. Men beslutet var inte enhälligt och föregicks av två omröstningar.

Affären handlar om att Pedersöre kommun får ett två hektar stort område invid Skrufvilagatan i Pedersöre. I utbyte får markägaren ett nästan dubbelt så stort åkerområde en bit bort samt 72 000 euro.

Fullmäktigemötet föregicks på måndagskvällen av en aftonskola där fastighetsaffären förklarades och beslutsgången kring skolnätet i kommunen gicks igenom.

Det är öppet var kommunens nya skola ska byggas och markaffärerna har tidigare kopplats ihop med skolans placering.

Johanna Holmäng
Bildtext Johanna Holmäng (sfp).
Bild: YLE/Ida-Maria Björkqvist

- Det här markområdet är strategiskt väldigt viktigt för Pedersöre kommun alldeles oavsett var skolan placeras, säger fullmäktigeordförande Johanna Holmäng (sfp).

Under fullmäktiges behandling av markaffären föreslogs först en remittering av ärendet och därefter att markköpet helt förkastas. Bägge förslagen förföll och fullmäktige godkände därefter markaffären med rösterna 25 för och 10 mot.

Vad gäller kommunens skolnät och den nya skolans placering kommer fullmäktige att behandla den frågan på sitt budgetmöte den 25.11.

Diskussion om artikeln