Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Netanyahu lyckades inte bilda regering – rivalen Gantz lär bli nästa regeringsbildare

Från 2019
Benjamin Netanyahu sitter med handen mot hakan.
Bildtext Benjamin Netanyahu lyckades inte förlänga sin redan över tio år långa karriär som premiärminister.
Bild: ATEF SAFADI/EPA

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu lyckades inte bilda en ny regering. På måndag frånsade han sig mandatet som regeringsbildare. President Reuven Rivlin säger sig ha för avsikt att utnämna Netanyahus rival Benny Gantz till nästa regeringsbildare.

– De senaste veckorna gjorde jag mitt allt för att få Bennt Gantz till förhandlingsbordet, mitt allt för att bilda en bred koalition, mitt allt för att undvika ytterligare ett val. Tyvärr vägrade han (Gantz, red. anm.) gång på gång, sade Netanyahu i en video på måndag.

Netanyahu kungav i videon att han alldeles nyss hade meddelat presidenten Rivlin att han ger upp sitt försök att bilda en regering. Strax därefter meddelade Rivlin att han har för avsikt att be mittenpartiet Blåvitts Benny Gantz bli nästa regeringsbildare.

Precis som Netanyahu skulle Gantz få 28 dagar på sig att bilda en regering.

Gantz mittenparti Blåvitt och Netanyahus högerparti Likud fick 33 respektive 32 mandat i höstens val till parlamentet Knesset som har 120 platser.

Blåvitt har sagt att de vill bilda en "liberal" koalition, alltså att de vill begränsa religiösa partiers medverkan i en eventuell regeringskoalition.

Att Benny Gantz som regeringsbildare skulle lyckas bilda en majoritetsregering är ingen självklarhet på grund av det knepiga valresultatet, och misslyckas även han kan Israel stå inför sitt tredje parlamentsval sedan april.

Efter Gantz sitter president Reuven Rivlin ännu på alternativet att be parlamentsledamöterna rösta fram en regeringsbildare.

Källor: AFP, Reuters

Diskussion om artikeln