Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Putin och Erdoğan kan avgöra norra Syriens öde under mötet i Sotji

Från 2019
Uppdaterad 22.10.2019 11:10.
Rysslands president Vladimir Putin och hans turkiske kollega Recep Tayyip Erdoğan hade ett möte om situationen i Syrien den 16 september i Ankara.
Bildtext Rysslands president Vladimir Putin och hans turkiske kollega Recep Tayyip Erdoğan hade ett möte i Ankara den 16 september där de också diskuterade situationen i Syrien.
Bild: AFP / Lehtikuva

Då Rysslands president Vladimir Putin och Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan möts i Sotji på tisdagen kan de komma att avgöra – åtminstone den närmaste framtiden – för befolkningen och de kurdiska styrkorna i nordöstra Syrien.

Tidsfristen för det eldupphör i norra Syrien som USA och Turkiet kom överens i torsdags går ut nu på tisdag kväll klockan 22, finsk tid. Då har president Erdoğan hotat att återuppta den turkiska offensiven mot de kurdiska styrkorna i norra Syrien om de inte evakuerar gränsområdet före det.

- Vi börjar åter där vi slutade och fortsätter att krossa terroristernas skallar, löd Erdoğans hot mot den kurdiska YPG-milisen i lördags.

YPG-milisen utgör den centrala delen av SDF-styrkorna som med stöd av USA besegrade terrorrörelsen IS så kallade kalifat i norra Syrien. Turkiet likställer YPG med den terrorstämplade turkiska kurdgerillan PKK.

Efter att USA:s president Donald Trump beslutade att amerikanerna lämnar norra Syrien, så inledde Erdoğan sin offensiv mot de kurdiska styrkorna i nordöstra Syrien.

I princip avbröts offensiven av överenskommelsen om ett eldupphör som nåddes i torsdags, men hundratusentals människor har redan flytt undan offensiven.

Erdoğan hotar förverkliga sina "egna planer" om inte Sotji-mötet leder till resultat

Erdoğans mål är att upprätta en över 440 kilometer lång och cirka 30 kilometer djup buffertzon på den syriska sidan om gränsen mot Turkiet. Där vill han inte ha några kurdiska styrkor. I stället vill han flytta dit cirka två miljoner syriska flyktingar som nu finns i Turkiet.

Under de senaste dagarna har också turkiska militärkällor låtit förstå att Turkiet - i första hand - nöjer sig med att YPG-milisen lämnar det 120 kilometer långa gränsavsnittet mellan städerna Tal Abyad och Ras al-Ain. Den reträtten har inletts.

Under mötet i Sotji ska Putin och Erdoğan diskutera YPG-milisens framtid också i områden exempelvis väster om det gränsavsnittet, i städer som Manbij, dit kurderna släppt fram syriska regeringsstyrkor.

Det mötet kan leda till är alltså någon form av överenskommelse där Putin och Erdoğan delar upp områden i nordöstra och norra Syrien mellan Turkiet och de syriska regeringsstyrkorna, allierade med Ryssland.

Kurdihautajaiset
Bildtext Sörjande vid en kurdisk begravning av den turkiska offensivens offer i Tal Tamr under den gångna helgen. Yles Antti Kuronen följde med begravningen.
Bild: Antti Kuronen / Yle

I lördags sade Erdoğan att Turkiet kommer att förverkliga "sina egna planer" om inte mötet i Sotji leder till någon lösning. De planerna skulle med största sannolikhet leda till blodiga sammandrabbningar och en fortsatt flyktingvåg.

Putin har inte än så länge gett klara besked om vad han vill att ska hända i norra och nordöstra Syrien. Han har å ena sidan sagt att Turkiet har rätt att försvara sig och å andra sidan att Syriens gränser ska kontrolleras av Syriens regering under president Bashar al-Assad.

Källor: AFP, AP, BBC, Yle

Diskussion om artikeln