Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Morgonkollen: Ekonomiforskare vill införa försäljningskvoter för fossila bränslen, föräldrar tar strid mot Vasa stad, Erdoğan och Putin håller avgörande möte

Från 2019
Uppdaterad 22.10.2019 07:42.
auto ja pakokaasua syksyisessä maisemassa
Bildtext Regeringen vill att trafikutsläppen ska halveras fram till år 2030.
Bild: Markku Pitkänen / Yle

Vi uppdaterar dig med nattens och morgonens nyheter.

Inrikes

Experter vid Aalto-universitetet föreslår en omfattande trafikreform för att få ner utsläppen genom att begränsa försäljningen av bensin och diesel med årliga försäljningskvoter.

Vid Helsingfors Alzheimerförening säger man att det är ett stort och aktuellt problem att minnessjuka blir uppringda av telefonförsäljare och sedan får produkter som de inte har beställt. Förbud mot direktmarknadsföring hjälper inte alltid.

Flera familjer i Vasa lyfter fram ett missnöje med hur staden fattar beslut kring barnens skolgång. Enligt Linda Nysand-Heikius känner föräldrarna att man börjar i fel ände då barn med särskilda behov inte ens får pröva på vanlig lärokurs, trots att föräldrarna tror att deras barn skulle klara av det.

Utrikes

I parlamentsvalet i Kanada är premiärminister Justin Trudeau och hans Liberala parti på väg mot valseger. Partiet backar jämfört med förra valet och ser ut att förlora egen majoritet i parlamentet, men blir ändå största parti.

I dag träffar Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan Rysslands president Vladimir Putin i Sotji, i södra Ryssland, för att diskutera situationen i norra Syrien. Experter tror att dagens möte kan bli avgörande för befolkningen och de kurdiska styrkorna i nordöstra Syrien. Tidsfristen för det fem dagar långa eldupphöret i norra Syrien, som USA och Turkiet kom överens om, går ut idag.

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu har inte lyckats bilda en ny regering. Sent igår kväll frånsade han sig mandatet som regeringsbildare. President Reuven Rivlin säger sig ha för avsikt att utnämna Netanyahus rival Benny Gantz till nästa regeringsbildare.

Väder

Ett regnområde breder ut sig till landets norra del. I landets södra och mellersta delar kan få lätta regnskurar i dag.

Dagens högsta temperatur är 6 till 11 grader i de södra och mellersta delarna, i Norra Österbotten och Kajanaland 2 till 6 grader och -3 till +3 grader i Lappland.

Till havs varnas för hårda, sydvästliga vindar på de flesta sjödistrikt på 14 till 18 meter per sekund. På Finska viken, Norra Östersjön och Bottniska viken förekommer från och med förmiddagen måttlig sjögång, där våghöjden överstiger 2,5 meter.