Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Fyra generationer av urmakare i Ekenäs: “Jag hoppas det ännu blir en femte Roos här i affären”

Från 2019
Uppdaterad 28.10.2019 12:51.
Eric Roos vid sitt arbetsbord
Bildtext Eric Roos sysslar med verkligt precisionsarbete.
Bild: Mathias Gustafsson / YLE

Det är fredag förmiddag i den lilla, anrika affärslokalen i centrala Ekenäs där för tillfället två generationer Roos arbetar. Om man stannar upp och lyssnar, blir man överväldigad av ljudmattan av de tickande uren på väggarna.

Vistas man längre än en halvtimme i affären slås man av en plötslig kakofoni av klockor med olika timbre som förkunnar att timmen har slagit jämnt, eller halv. De små gökarna i gökuren tittar fram ur sina små bon med ett glatt “Kockoo”.

Det har funnits en urmakare Roos i stan sedan 1907.

- Det är nog så att man har vuxit in i det här. Min pappa började jobba med sin pappa och jag följde i hans fotspår. Nu är det Eric som jobbar här, berättar Håkan Roos som ännu jobbar sida vid sida med sin son i uraffären.

När Håkan Roos farfar, Johannes, köpte verksamheten i början av förra seklet, fanns själva affären på en annan adress. På 1950-talet flyttade Johannes Roos affären till den nuvarande lokalen på Långgatan.

- Traditionerna slutar inte här i den här affären. Vi bor en bit ner mot stranden i urmakargården. Där har fyra generationer Roos vuxit upp och den femte växer upp som bäst. Vart vi än tittar, ser vi traditioner, säger Håkan Roos.

Roos uraffär i Ekenäs
Bildtext Det har funnits en urmakare vid namn Roos i Ekenäs sedan år 1907.
Bild: Mathias Gustafsson / YLE

Började som springpojke

För Håkans son Eric, som idag alltså basar för uraffären, började karriären som liten pojke.

- Här sprang jag omkring genast när jag lärde mig gå, om inte annat så bad jag om godispengar. Här intill fanns Bergens godisaffär där de sålde lösgodis, skrattar Eric.

- Så småningom började urmakarkarriären så att jag sprang till posten och hämtade paket och skötte liknande uppgifter, fortsätter han.

Viktigt med historien och traditionerna

Att ha tagit över en såpass anrik affär är en viktig sak för Eric Roos. Han känner att han står på jättars axlar och historien är viktig för honom.

- Nog sätter det en viss press på att jag ska lyckas köra vidare det här men å andra sidan känns det naturligt när jag har vuxit in i företaget. Jag brukar kalla det mitt andra vardagsrum. När jag vaknar på morgonen är inte min första tanke att : - Nej, måste jag gå på jobb?, säger Eric Roos.

- Det här är ett ställe jag trivs på och det måste vara utgångsläget om man ska orka köra vidare sex dagar i veckan utan desto längre semestrar, fortsätter han.

Hoppas på en femte generation Roos i affären

Eric Roos har själv två unga pojkar som växer upp på urmakargården en bit ifrån affären. Han skulle gärna se att någon av dem tar över.

- Jag hoppas att de har intresse, här finns plats för dem båda två. Men världen förändras snabbt så man kan inte vara säker. Jag försöker bädda för dem bägge, men det är inte något jag trugar på dem utan tiden får visa om det ännu blir en femte Roos här i affären, berättar Eric Roos.

Väggur på väggen
Bildtext Klockan såldes år 1938 och kom in på reparation år 2019.
Bild: Mathias Gustafsson / YLE

Generationer möts ibland på oväntade sätt

Förutom att son och far nu står sida vid sida i uraffären, händer det ibland att också tidigare generationer gör sig påminda.

På långväggen hänger nämligen ett gammalt porslinsur och väntar på avhämtning. Eric Roos plockar ner uret med vördnad.

- Den här kom in med en kund som ville ha den reparerad. Jag visste inte då vad det var frågan om men sedan när jag vände på den och började läsa inskriften står det Johannes Roos 22.8.1938. Jag förstod att det var min farfars far som sålde klockan före kriget, berättar Eric Roos.

Nu kom den tillbaka på reparation och den fungerar igen.

- Det värmer hjärtat att klockan finns kvar och att det ännu finns en urmakare Roos som reparerar, berättar Eric Roos med stolthet i rösten.

Programmet är inte längre tillgängligt
Vem tar över familjefirman - barnen eller någon annan? - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)