Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Abort och samkönade äktenskap blev lagliga i Nordirland

Från 2019
Uppdaterad 22.10.2019 08:43.
Nordirländska demonstranter med plakatet "Decriminalised".
Bildtext Nordirländska människorättsaktivister med plakatet "Decriminalised", avkriminaliserad, framför Stormont Estate i Belfast på måndag..
Bild: AFP / Lehtikuva

I Nordirland luckras abortlagstiftningen avsevärt upp och motsvarar nu de abortlagar som är i kraft i övriga Storbritannien. Samtidigt legaliserades samkönade äktenskap och registrerade partnerskap.

Aborter och samkönade äktenskap blev lagliga vid midnatt, då tidsfristen gick ut för lokala politiker att stoppa lagändringarna som den brittiska regeringen fattade beslut om i juli.

Abort är nu avkriminaliserat och enligt Storbritanniens Nordirlandsminister ska det i praktiken finnas tillgång till lagliga aborter senast nästa vår, i mars 2020.

Lagändringarna genomfördes då Nordirlands lagstiftande församling Northern Ireland Assembly kollapsade i början av år 2017.

Nordirlands regionala parlament gjorde ett sista försök att stoppa reformerna i måndags, men kunde inte bilda en ny regering, eftersom alla partier inte fanns representerade.

Lagen från år 1861 en av de strängaste i Europa

Aborträtten är något som människorättsaktivister kämpat länge för. Hittills har Nordirland haft en abortlag från år 1861, som upprätthållits av regionens konservativa och religiösa politiker. Nu är både abort- och äktenskapslagstiftningen i linje med den i England, Wales och Skottland.

Abortlagstiftningen i Nordirland har varit en av de strängaste i Europa. Tidigare har det varit möjligt att avbryta en graviditet endast om moderns liv är i fara, eller om graviditeten kan förorsaka allvarliga och permanenta skador för hälsan.

Den som gjort abort av andra skäl har hittills riskerat fängelsestraff till och med på livstid. Därför har kvinnor i åratal rest till Storbritannien, som sedan år 2017 också bekostat de nordirländska kvinnornas aborter.

Samtidigt med den nya abortlagen öppnades det för samkönade äktenskap och registrerade partnerskap.

Borgerliga samkönade äktenskap ska kunna ingås kring alla hjärtans dag nästa år.

Amnesty International i Nordirland kallar reformen historisk och beskriver den som en början på en ny era för regionen.

Källa: AFP, TT

Diskussion om artikeln