Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Bränslekostnader och valutakurser ger Finnair problem

Från 2019
Uppdaterad 23.10.2019 08:04.
Finnairs flygplan flyger i en grå och molnig himmel.
Bildtext Bränslekostnaderna ökar för Finnair.
Bild: Jyrki Lyytikkä / Yle

Finnairs passagerarmängd och omsättning har ökat, men det har också bränslekostnaderna. Det här visar flygbolagets delårsrapport för tredje kvartalet för år 2019.

Omsättningen och passagerarantalet steg för Finnair jämfört med fjolåret.

I början av året har Finnairs omsättning och passagerarantal ökat, men ökningen av bränslekostnaderna och förändringar i valutakurserna skapar problem.

I början av året har omsättningen ökat med 7,8 procent jämfört med i fjol, till drygt 2 236 miljoner euro. Ökningen under perioden juli-september är lite på 8 procent. Räknat i euro är omsättningen strax över 870 miljoner euro.

Rörelsevinsten under perioden juli-september steg jämfört med samma period i fjol till knappt över 100 miljoner euro. År 2018 var vinsten under samma period 118,2 miljoner euro.

Bränslekostnaderna stiger också

Samtidigt som omsättningen ökar stiger också bränslekostnaderna med över 18 procent. Enbart prisökningen på bränslet innebär kostnader på 32 miljoner euro.

Passagerarmängden har stigit från början av januari till slutet av september med lite över 10 procent, till 11,1 miljoner passagerare. Under perioden juli till september steg passagerarmängden med 11,9 procent, vilket i antal passagerare blir 4,1 miljoner.

Uppdaterat 12:05. Omsättningsvinst har ändrats till rörelsevinst. Ordet "miljoner" som fallit bort har lagts till i meningen "...strax över 870 miljoner euro".

Uppdaterat klockan 8:03 den 23.10. Vi hade felaktiga uppgifter av STT, så därför stod det tidigare juli-augusti, men det är nu ändrat till juli-september. Tidigare stod det också "Prisökningen ensamt innebär förluster på 32 miljoner euro", men det är nu omformulerat till "Enbart prisökningen på bränslet innebär kostnader..."

Källa: STT

Diskussion om artikeln