Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Ryska isbrytaren Tor i sjönöd utanför norska Ålesund - fortsätter nu för egen maskin norrut

Från 2019
Uppdaterad 22.10.2019 14:21.
Den ryska isbrytare Tor som har råkat i sjönöd på Nordsjön, byggdes på Wärtsiläs varv i Helsingfors år 1964
Bild: By Islander - Own work, CC BY-SA 3.0 Wikipedia Commons

En rysk isbrytare med 33 personer ombord råkade i sjönöd utanför Norges kust. Isbrytaren Tor började sända nödsignaler mitt under en storm på Nordsjön, uppger den norska räddningstjänsten. Ryska myndigheter meddelade ändå överraskande att nödsignalen sändes av misstag.

Isbrytaren fick motorstopp i full storm utanför Ålesund och behöver bogseringshjälp, uppgav den norska räddningsledaren Cecilie Øversveen på förmiddagen.

- Den håller sig i området och väntar på bogseringskapacitet, säger Cecilie Øversveen til nyhetsbyrån NTB.

Fartyget började sända nödsignalen Mayday klockan 6.36 lokal tid, men fartyget och besättningen befinner sig inte i akut fara, försäkrar den norska räddningscentralen.

Isbrytaren återfick en del av sin framdrift och läget var under kontroll vid niotiden norsk tid. En bogserbåt och ett annat fartyg är på väg att undsätta isbrytaren.

- Kaptenen har meddelat att han inte vill att besättningen evakueras, och han avvisade hjälp av en räddningshelikopter som skickades till fartyget, säger räddningschefen Edward Middelthon.

Norska myndigheter meddelade ett par timmar senare att fartyget kunde fortsätta norrut för egen maskin.

Tor byggdes på Wärtsiläs varv i Helsingfors år 1964.

Isbrytaren som lämnade hamnen i St. Petersburg den 17 oktober, är på väg mot staden Sabetta i regionen Jamalo-Nentsien i nordvästra Ryssland.

Sabetta som ligger vi floden Obs utlopp, har en stor LNG-terminal för naturgas och Tor har använts för att hålla farleden till Sabetta öppen året om.

Nödsignalen ett misstag?

Den ryska nyhetsbyrån Tass meddelade överraskande strax före klockan 11 finsk tid att nödsignalen sändes från isbrytaren av misstag och att fartyget inte har några problem.

Som källa angavs den ryska havs- och flodtransportmyndigheten.


Källor: Aftenposten, NTB