Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Tryggheten och närheten till familjen fick dem att flytta till Kristinestad: "Man gör vad man gör för sina barn"

Från 2019
Uppdaterad 25.10.2019 10:20.
Ett ungt par sitter i en soffa. Kvinnan håller en liten flicka i famnen.
Bildtext Christian Westlin, Linn Bergkulla-Westlin och dottern Liliana är nöjda med beslutet att ha flyttat till Kristinestad.
Bild: Yle/Juho Teir

Kristinestad har problem med att locka nya invånare till staden och befolkningsutvecklingen pekar neråt. Men för Linn Bergkulla-Westlin och Christian Westlin var det ett ganska självklart val att flytta till Kristinestad då dottern Liliana föddes.

- Efter att vår dotter Liliana föddes i februari 2018 kände vi att vi saknade hemtrakten, familjen och vännerna. Hon har många kusiner som hon tycker jättemycket om. Annars skulle de nästan ha varit främlingar, inte kommer de jätteofta till Åbo där vi bodde tidigare, säger Linn.

Linn är ursprungligen från Kristinestad, medan Christian har sina rötter i Närpes, men ändå var det lite vemodigt att lämna Åbo där de bott i flera år.

- Jag bodde i Åbo i tio år, så det var faktiskt ganska svårt, men samtidigt inte alls svårt eftersom vi gjorde det för Lilianas skull. Man gör ju vad man gör för sina barn, säger Linn.

- Tidigare tänkte vi att inte flyttar vi från Åbo, men sedan när vi fick henne så blev det en snabb tankeställare. Visst saknar man Åbo ibland, men det var inget svårt beslut att flytta hemåt, konstaterar i sin tur Christian.

Vi hade egentligen tänkt att vi skulle ha flyttat ännu tidigare, men då var det svårt med jobben

― Linn Bergkulla-Westlin

Trots att de bor i Kristinestad jobbar båda i Närpes, Linn som lärare i högstadiet och Christian som produktionsassistent på NTM. Men det var inte så lätt att hitta jobb i regionen.

- Vi hade egentligen tänkt att vi skulle ha flyttat ännu tidigare, men då var det svårt just med jobben, så då blev det först i september ifjol som vi flyttade. Det var kanske enklare för Christian än för mig att hitta jobb, jag har fått söka lite mera. Men inte har det varit omöjligt, nu har vi båda jobb.

- Vi kunde inte flytta förrän någon av oss hade ett jobb, så det blev lite senare än tänkt. Men inte skulle jag säga att det var svårt, jag kan jobba med lite allt möjligt, säger Christian.

Staden vill hitta skräddarsydda lösningar

Enligt Anthony Hannus, projektledare för ett nytt projekt kring inflyttning, är problemet i Kristinestad inte bristen på jobb utan att folk inte vet vilka jobb staden har att erbjuda.

- Vi har pratat mycket om att det är arbetskraftsbrist, men vi vill ta reda på vilka jobb som finns och vad vi har att erbjuda åt sådana som är intresserade av att flytta hit.

- Hittills har i princip alla företag sagt att de skulle kunna anställa direkt, så det finns helt klart ett behov, säger Hannus.

En man med kort brunt hår och blå kragskjorta sitter i en stol intill ett fönster.
Bildtext Enligt Anthony Hannus finns det jobb i Kristinestad, men problemet är att det kan vara svårt att hitta dem.
Bild: Yle/Juho Teir

Tanken med det så kallade Talent Scout-projektet är att attrahera arbetskraft till Sydösterbotten och att hitta skräddarsydda lösningar för dem som vill flytta till regionen.

- I samarbete med Jakobstadsregionen ska vi fara ut till olika mässor och försöka nå ut till studerande och andra målgrupper. Vi vill visa upp oss, berätta vad vi har att erbjuda och varför man ska flytta till Kristinestad, Kaskö eller Närpes.

Inom ramen för projektet kommer staden att delta i olika mässor runt om i Finland, men tanken är att också besöka grannen i väst.

- Det finns en hel del österbottningar som har åkt till Sverige och kanske någon där tänker att de skulle vilja flytta tillbaka och då måste vi vara där med rätt erbjudande, säger Hannus.

Det finns många företag som skulle kunna anställa, men de måste inte. Men hittar de rätt person så hittar de oftast en lösning

― Anthony Hannus

Enligt Hannus finns det i Kristinestad främst behov av vårdpersonal, men allt från chaufförer till diplomingenjörer behövs.

- Målsättningen är för det första att företagen ska få tillgång till den arbetskraft de behöver, så att de kan utvecklas. I takt med att företagen utvecklas och behöver mer folk, så blir Kristinestad en attraktivare stad att bo i.

- Många företag säger också att om man är intresserad av att komma hit för att jobba, så kan man alltid höra av sig. Det finns många företag som skulle kunna anställa, men de måste inte. Men hittar de rätt person så hittar de oftast en lösning.

Större resurser nu än tidigare

Hannus har även tidigare jobbat med liknande projekt och resultatet av de projekten är att det finns ett intresse att flytta till Kristinestad.

- Men vi måste kunna erbjuda dem rätt paket. Det är många delar som ska falla på plats för att man ska göra ett beslut att flytta hit. Där måste vi vara väldigt hjälpsamma och kunna erbjuda sådana lösningar som passar dem.

Hur skiljer sig det här projektet från tidigare projekt?

- Vi har helt klart större resurser bakom oss nu i och med samarbetet med Jakobstadsregionen. Vi är också med i det nationella Talent Boost-projektet som ska göra det lättare att få tag i arbetskraft utifrån också. Vi har större resurser att jobba med och större backning, så helt klart har vi mera att jobba med i det här projektet än vi har haft tidigare.

Personer på mässa.
Bildtext Kristinestad vill marknadsföra sig ännu mer på olika mässor runt om i landet. Arkivbild från mässa i Åbo.
Bild: Lina Frisk / Yle

Enligt Hannus har samarbetet med Jakobstadsregionen fungerat bra och ger projektet ett mervärde.

- Det gäller för oss att identifiera vad som fungerar och vad som inte gör det. Därför är det bra att vi har samarbete med Jakobstadsregionen som har hållit på med det här en längre tid. Vi får ta del av deras resultat och två är starkare än en. Vi har mer genomslagskraft på olika tillställningar.

Nöjda med servicen i staden

Efter ett drygt år i Kristinestad är familjen Bergkulla-Westlin väldigt nöjda med beslutet att flytta till staden.

- Vi tycker att det har fungerat jättebra, vi har varit jättenöjda. Liliana hade en lite jobbig dagisstart, men de har varit snälla och försökt hjälpa till på alla sätt.

- Det är jätteskönt att man får prata sitt eget modersmål, det var en sak som vi saknade i Åbo. Här kan man ju tala dialekt, men där var det nog finska som gällde när man var till rådgivningen eller vart som helst. Här är vi jättenöjda med servicen vi har fått, säger Linn och får medhåll av sin man.

- Jag håller fullständigt med. I Åbo var allt på finska och eftersom jag är från Närpes så är inte min finska den allra bästa, trots mina åtta år i Åbo.

Det är just servicen som Linn och Christian hoppas att staden ska satsa ännu mer på för att kunna locka nya invånare till staden.

- Det är väl främst att satsa på servicen för alla typer av människor, både unga som gamla. Hålla fram att här har vi någonting som passar för alla, säger Christian.

- I Kristinestad finns det redan den här känslan av gemenskap, så det är främst det här med jobb och service. Vi var så bortskämda med sådant då vi bodde i Åbo. Där fanns i princip allt öppet dygnet runt, så det var en omställning för oss. Nu måste vi skynda oss för att nu stänger apoteket eller butiken, säger Linn.

Artikeln korrigerad 25.10 kl.10.19. Projektet genomförs i samarbete med hela Jakobstadsregionen, inte enbart med Jakobstad.

Diskussion om artikeln