Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Skolelever som bor på två olika adresser i Ingå kan få gratis skjuts från båda hemmen

Från 2019
Skolbuss i Vasa.
Bildtext Det är vanligt att ett barn har två olika hemadresser. I Ingå kan dessa barn få gratis skolskjuts från båda hemmen.
Bild: Yle/Joni Kyheröinen

I Ingå föreslås nu att elever som bor på två olika adresser ska ha rätt till gratis skolskjuts från båda hemmen. Förutsatt att "det andra hemmet" ligger längs med en befintlig rutt för skolskjutsen och att det finns en ledig plats i skolbussen eller -taxin.

Om barnet bor turvis hos sina föräldrar, till exempel en vecka hos den ena och en vecka hos den andra, behövs en möjlighet att ta sig till skolan från båda hemmen.

Enligt lagen har barnet bara rätt att få gratis skolskjuts från det hem som är registrerat som det huvudsakliga.

- Det är inte eleven som har valt att föräldrarna bor på olika adresser och båda ställena är ju elevens hem även om eleven är skriven på bara en adress, säger bildningschefen i Ingå Merja Olkinuora.

Gratis skolskjuts för elever som bor på olika adresser blir inte någon garanti i Ingå. Utan möjligheterna för en elev kan variera från år till år beroende på hur rutten går.

- Vi beaktar först elever med ursprunglig rätt till skolskjutsar och först därefter börjar vi titta på andra elevers rätt att åka med.

Började med motion i fullmäktige

Initiativet till det här kommer från en motion som 24 ledamöter i Ingå kommunfullmäktige har undertecknat. Katja Posio står som första undertecknare.

I den motionen föreslås att kommunen ordnar gratis skolskjuts även för femmorna och sexorna som bor längre än tre kilometer från skolan. Under nuvarande system är gränsen fem kilometer.

I nuläget gäller den kostnadsfria skolskjutsen bara upp till fjärde klass, när eleverna bor minst tre kilometer från skolan.

Men bildningschefen Merja Olkinuora föreslår nu i sin beredning att inte börja erbjuda gratis skolskjuts för de elever i årskurs 5-6 som bor mellan tre och fem kilometer från skolan. Det skulle bli både utmanande och dyrt.

Kompisbesök med skolbussen

En sak som däremot ska gå att ordna är kompisskjutsar.

- Vissa kompisar bor ganska långt från varandra och vi vill gynna att barn kan umgås med jämnåriga på eftermiddagen, säger Merja Olkinuora.

Tanken är att en kompis kan följa med skolskjutsen hem till en annan från årskurs 3 och uppåt. Förutsatt att det finns plats i fordonet.

Och så kan en förälder på väg hem från jobbet åka via kompisen och hämta sitt barn.

Bildningsnämnden i Ingå behandlar förslaget på sitt möte på onsdag kväll (23.11).

Diskussion om artikeln