Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Stockholm får vara med i Diamond League trots allt – tävlingarna förkortas för att attrahera mer tittare

Från 2019
Daniel Ståhl kastar diskus.
Bildtext Daniel Ståhl vann diskustävlingen i Stockholms Diamond Legue i maj.

För en månad sedan meddelade IAAF att Stockholm inte längre skulle vara med på Diamond League-kartan. Nu har det internationella friidrottsförbundet ändå ändrat sig, samtidigt meddelar man att Kina får en tävling till.

Det kommer trots allt att arrangeras Diamond League-tävlingar i Stockholm även framöver. I september hette det att tävlingen som arrangeras i Stockholm ska gå miste om sitt Diamond League-status, men nu har det skett en ny vändning.

– För en månad sedan tog styrelsen i Diamond League beslut om att Stockholm inte skulle vara kvar, men sedan har det hänt mycket. Diamond League har ju varit under stor förändring under lång tid och nu har styrelsen lite grann omprövat hur det ska se ut och sedan lade de fram ett nytt förslag som röstades igenom, säger tävlingsgeneral Jan Kowalski till SVT.

Det som kommer att vara nytt nästa säsong är att Kina får en Diamond League-tävling till, orten bestäms senare. I England ersätter Gateshead Birmingham.

En annan förändring är att tävlingarna ska förkortas. I det nya mer kompakta formatet ska friidrottskvällen vara över på 90 minuter, det vill säga en halv timme tidigare än förut.

– Diamond League är vårt skyltfönster och vi vill attrahera nya supportrar med ett snabbt och actionfyllt format som är kommersiellt attraktivt för tv-kanaler och sponsorer, förklarar IAAF:s ordförande Sebastian Coe i ett pressmeddelande.