Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Presidenterna Putin och Erdoğan överens: Ryska militärpoliser och syriska gränsbevakare ska patrullera tillsammans för att trygga Turkiets intressen i norra Syrien

Från 2019
Uppdaterad 22.10.2019 21:30.
Recep Tayyip Erdoğan skakar hand med Vladimir Putin.
Bildtext Turkiets president Recep Tayyip Erdogan och Rysslands president Vladimir Putin.
Bild: AFP / Lehtikuva

Efter sex timmar av överläggningar i Sotji i södra Ryssland kom Rysslands president Vladimir Putin och hans turkiska kollega Recep Tayyip Erdoğan med besked om hur de vill gå vidare i norra Syrien.

De båda presidenterna undertecknade ett memorandum med tio punkter. Bland annat ska Turkiet kunna fortsätta agera inom det område i Syrien som Turkiet anser sig behöva för sin säkerhet.

Det framgick inte av deras uttalanden om Syriens president Bashar al-Assad hade gett sitt godkännande till planen.

Turkiet och Syrien ska samarbeta med Ryssland

Vladimir Putin betecknade avtalet som mycket viktigt, rentav avgörande.

– På det här sättet kan vi lösa den rätt skarpa situation som har uppstått på gränsen mellan Turkiet och Syrien, sa Putin.

Det centrala är att Ryssland tillsammans med dels Syrien, dels Turkiet, ska ta kontroll över Norra Syrien.

Presidenterna sades vara överens om att Syrien ska ha suverän kontroll över sitt territorium.

Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan sa att han är vän med såväl Syrien som med Ryssland.

Flyktingar ska kunna återvända

Avsikten är enligt presidenterna att bekämpa terrorism i alla former, motarbeta det som presidenterna kallar separatistiska tendenser i norra Syrien, samt göra det lättare för flyktingar att återvända.

President Erdoğan uppgav att man kommit överens om att, med början klockan tolv på dagen onsdagen den 23 oktober, börja avlägsna eller oskadliggöra alla olagliga militära grupperingar på ett avstånd av tio kilometer från det som Turkiet kallar sin skyddszon. Detta ska vara gjort inom 150 timmar.

Senare ska rysk militärpolis tillsammans med turkiska styrkor patrullera området tio kilometer öster och väster om zonen.

Ryssland vill ha de enda utländska styrkorna i Syrien

Vladimir Putin upprepade det han sagt så många gånger under den tid Ryssland har tagit del i kriget i Syrien, nämligen att alla trupper som är olagligt i landet måste bort. Då avser han USA och Turkiet.

Ryssland anser sig vara den enda utländska militär som är där lagligt eftersom Syrien har bett Ryssland om hjälp.