Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Ansträngd Lovisabudget gör att MI ska spara på undervisningstimmar: "Det är inte bra - jag vill kunna använda mitt huvud, inte bara ligga på soffan och glo"

Från 2019
Uppdaterad 23.10.2019 13:40.
En kvinna och en man sitter bakom pulpeter och jobbar med läroböckerna framför sig.
Bildtext Erik Nagel faschineras av Italien, det italienska språket, litteraturen och hans mål är att bli så bra att han kan läsa litteratur på originalspråket.
Bild: Yle/Lone Videstam

Så gott som varje dag samlas Lovisabor för att lära sig något nytt, allt från pilates till att göra sin egen tvål. Och allt det här för en billig peng i medborgarinstitutets regi. Nu då Lovisa ska spara är ett förslag att skära ner på undervisningen.

Lovisa svenska medborgarinstitut erbjuder 28 olika språkkurser. Du kan lära dig estniska, portugisiska, ryska, spanska, engelska och italienska. Bara för att nämna några exempel.

Över 40 personer vill studera italienska. Och om man inte får en tillräcklig dos italienska då går det ännu att ta en kurs i att tillreda antipasti och andra italienska läckerheter.

Den här kvällen står det ändå ”Bella vista” på menyn – en nybörjarkurs i italienska. Åtta ivriga studerande har intagit klassrummet med läroböckerna framför sig.

Närbild på en ordlista med ord på italienska och finska
Bildtext Hur många ord kan du på italienska?
Bild: Yle/Lone Videstam

- Italienska är ett intressant språk. Jag har alltid tyckt om språk och tycker att det är bra att studera. Jag drömmer också om att resa till Italien, berättar Birgitta Ståhl.

Lovisa stads budgetförslag för 2020 innehåller både sparåtgärder och kraftiga investeringar. Ett förslag i Lovisas budget är att minska på medborgarinstitutets undervisningstimmar.

- Det är inte alls bra. Varför måste man göra så? undrar Birgitta Ståhl.

Flera personer på rad bakom pulpeter. Framför sig har de böcker som de läser eller skriver i.
Bildtext Den här kvällen lär de sig att handla på italienska i butiken.
Bild: Yle/Lone Videstam

Hon bor i Mogenpört i Pyttis och fastän det är lång väg kommer både hon och flera andra ända till Lovisa på kurs.

Ännu fler kurser står på önskelistan

Erik Nagel har flyttat till Finland för snart ett år sedan. Han ville lära sig finska men just då fanns det ingen kurs att gå. Nagel skulle gärna se att det finns ännu fler kurser att ta.

I år erbjöd medborgarinstituten 12 400 undervisningstimmar – nästa år ska det erbjudas 11 500 timmar.

- Det är inte okej. Det är riktigt illa. Bildning är viktigt – det finns inget som är viktigare, konstaterar Erik Nagel.

Det är stor skillnad på att lära sig ett språk på egen hand och att träffas här på kursen, berättar Nagel. Under kursen kommunicerar kursdeltagarna med varandra och får umgås med människor med samma intressen.

En finsk-italiensk ordbok på en pulpet.
Bildtext Ordbok är en bra investering.
Bild: Yle/Lone Videstam

Det är också väldigt bra hjärngymnastik att lära sig ett nytt språk.

- Fastän jag är pensionär så vill jag fortsätta använda huvudet, inte bara ligga på soffan och glo, konstaterar Nagel.

Ett annat förslag för att Lovisa ska kunna spara pengar är också att det svenska och finska medborgarinstitutet skulle samarbeta.

- Samarbete är bra. Men det är svårt för oss som inte behärskar finskan.

Diskussion om artikeln