Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Morgonkollen: Språkvårdare varnar för att finskan är hotad, Donald Tusk föreslår att EU-länderna godkänner att brexit förlängs, De tios dag

Från 2019
Union Jack och Big Ben.
Bildtext Det brittiska underhuset godkände brexitavtalet men inte regeringens tidtabell i går på onsdag.
Bild: EPA/HANNAH MCKAY

Vi uppdaterar dig med nattens och morgonens nyheter.

Inrikes:

Nu varnar språkvårdarna för att det finska normspråket håller på att utarmas. Det finska skriftspråket ligger för fäfot på grund av engelskans världsdominans och ungdomarnas medievanor.

Gränsen för vad som anses vara en acceptabel nivå av radon sänktes för knappt ett år sedan, efter att forskning visade att det är säkrare så, och samtidigt utökades mätområdet i Finland. Bara var tionde arbetsgivare har mätt radonhalten på jobbet trots att lagen kräver det och på många håll är halterna hälsofarliga.

I dag är det De tios dag, alltså luciakandidaternas dag. Det här betyder att vi i dag får veta mera om de enskilda kandidaterna och se bilder på dem.

Utrikes:

Nu kanske det klarnat varför Kim Jong-Un red upp på Nordkoreas heligaste berg. Han vill riva sydkoreanska hotell i landet.

Det brittiska underhuset godkände brexitavtalet men inte regeringens tidtabell. Europeiska rådets ordförande Donald Tusk föreslår att EU-länderna godkänner Storbritanniens begäran om att brexit skjuts framåt.

I går blev flera personer påkörda av en stulen ambulans i Oslo. Två personer har gripits i samband med händelsen. Enligt polisen ska de misstänkta ha kopplingar till högerextrema rörelser. Försvararen till mannen som är gripen säger att mannen nekar till att han skulle ha koppling till högerextrema rörelser.

Väder

I landets södra och mellersta delar är det uppehåll och delvis klart. Molnigare och lokalt svagt regn under dagen. Dagens högsta temperatur mellan 7 och 12 grader. Avtagande sydlig till västlig vind.

I Norra Österbotten och Kajanaland är det uppehåll västerifrån och i väster delvis klart. Temperaturen är mellan 2 och 6 grader. Småningom avtagande sydlig till västlig vind.

I norra Lappland mest mulet och på många håll snöfall, i andra delar av Lappland uppsprickande molntäcke och uppehåll. Temperaturen är mest mellan -3 och +3 grader. Avtagande nordlig till västlig vind.

Diskussion om artikeln