Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

De Gröna slutar finansiera Vihreä Lanka – sista numret av tidningen utkommer i december

Från 2019
Uppdaterad 23.10.2019 18:39.
Tidningen Vihreä Lanka
Bildtext Tidningen Vihreä Lanka kommer antagligen läggas ner
Bild: Vihreä Lanka: Petteri Sopanen / Yle

De gröna har under ett partistyrelsemöte den 19 oktober bestämt sig för att sluta finansiera sin partitidning, Vihreä Lanka, det meddelar De Gröna i ett pressmeddelande på onsdag.

Vihreä Lanka som grundades år 1983 har sedan dess fungerat främst som De Grönas partitidning. Sedan år 1988 har tidningen getts ut av ett eget förlag och har sedan dess fått parlamentariskt stöd.

De Gröna meddelar att de slutar finansiera tidningen vid årets slut då kontraktet går ut. Eftersom att De Gröna är tidningens största finansiär leder det antagligen till att tidningen läggs ner.

De Grönas partisekreterare Veli Liikanen säger att de med tidningen endast når ut till en väldigt liten grupp trots att tidningen får 450 000 euro per år i understöd från partiet.

– I dagens samhälle följer De Grönas anhängare med diskussionen på sociala medier. Vi vill bättre kunna betjäna dem med en närvaro på nätet, nya deltagarmöjligheter och vi kan också bättre berätta om vad som händer inom partiet om vi satsar på sociala medier, säger Veli Liikanen.

Riikka Suominen, chefredaktör för tidningen säger att beslutet kommer att försvaga pressfriheten i Finland.

– Det finns bloggare, poddare och youtube-stjärnor, en del av dem gör ett lika brett och bra innehåll som en journalist utan att binda sig till en titel. Men det är varje medborgares rätt att det finns journalister i samhället. Journalister som använder sin tid och sin expertis för att berätta om makthavare som inte agerar enligt samhällets bästa, skriver Riikka Suominen i Vihreä Lanka.

Rubriken uppdaterad 12.38

Diskussion om artikeln